Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Spanningen in Kosovo lopen op, opstootjes bij gemeentehuizen

Opstootjes in Zvecan, in het noorden van Kosovo

In het noorden van Kosovo zijn de spanningen in korte tijd opgelopen, nadat bij verkiezingen in vier gemeenten Albanese burgemeesters waren gekozen. Etnische Serviërs probeerden dit weekend te voorkomen dat de burgemeesters worden geïnstalleerd. Vandaag kwam het bij gemeentehuizen tot opstootjes tussen Serviërs en de politie, waarbij traangas is gebruikt.

In de gemeenten waar de Albanezen vorige maand zijn gekozen, wonen vrijwel uitsluitend Serviërs. De Serviërs boycotten de verkiezingen, waardoor de opkomst heel laag was: nog geen 4 procent. Zij erkennen de burgemeesters niet als vertegenwoordigers, maar de regering in de hoofdstad Pristina houdt voet bij stuk.

Kosovo zette vandaag politie en de door de NAVO geleide vredesmacht KFOR in om de politici toegang te geven tot gemeentehuizen en om te voorkomen dat Serviërs de gemeentehuizen zouden bestormen.

De premier van Servië, Ana Brnabic, veroordeelde de inzet van de KFOR en impliceerde dat de burgemeesters op een illegale manier de macht hebben gekregen. "Maar we moeten de vrede beschermen, want vrede is alles wat we hebben", sloot ze haar statement af.

Stabiliteit nu belangrijk

Servië en Kosovo liggen al tientallen jaren met elkaar overhoop. Dat leidde in 1998 en 1999 tot een guerrilla-oorlog, waarmee de Albanese meerderheid in Kosovo afscheiding van Servië wilde bereiken. Etnische Albanezen vertegenwoordigen meer dan 90 procent van de populatie in heel Kosovo.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, maar Servië blijft het land zien als een eigen provincie. De Verenigde Staten en de meeste EU-landen, waaronder Nederland, erkennen Kosovo wel als land. Rusland erkent het land niet en onderhoudt goede banden met Servië.

De leiders van Kosovo en Servië zijn onder leiding van EU-buitenlandchef Josep Borrell in maart nog in overleg gegaan om de relatie te normaliseren. Ze zijn het toen op een aantal punten eens geworden. Een goede relatie tussen de twee landen is nog belangrijker geworden na de inval van Rusland in Oekraïne, vinden de EU en de VS.