Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Spanje blameert zich in Schotland, Kökçü verliest met Turkije van Kroatië

Door onze sportredactie

Spanje heeft dinsdag een pijnlijke nederlaag geleden in de kwalificatiereeks voor het EK van 2024. De drievoudig Europees kampioen verloor met 2-0 bij Schotland. Feyenoorder Orkun Kökçü kon met Turkije niet verrassen tegen Kroatië: 0-2.

De blamage van Spanje tekende zich al vroeg af op Hampden Park. Na zeven minuten spelen opende Scott McTominay de score in Glasgow. De middenvelder van Manchester United tikte een voorzet van Andrew Robertsen binnen, al ging de Spaanse doelman Kepa Arrizabalaga niet vrijuit.

Spanje verzuimde via spits Joselu op gelijke hoogte te komen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Na slecht uitverdedigen van Spanje kreeg McTominay vlak na rust een vrije schietkans en die liet de middenvelder niet onbenut.

Door de eerste zege in 39 jaar op Spanje gaat Schotland verrassend aan de leiding in groep A van de kwalificatiereeks voor het EK van 2024 in Duitsland. Zaterdag wonnen de Schotten de eerste wedstrijd met 3-0 van Cyprus. Spanje zegevierde toen met 3-0 tegen Noorwegen.

Voor Spanje is er nog weinig aan de hand. De nummers één en twee plaatsen zich aan het einde van de kwalificatiereeks rechtstreeks voor het EK. Bovendien kwam Noorwegen eerder op de dag niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Georgië.

Spanje reist in juni voor de finaleronde van de Nations League naar Nederland. In de halve finales in Enschede is Italië de tegenstander. In de finale wacht een strijd tussen Oranje of Kroatië, die in de andere halve finales staan.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Kökçü kan niet stunten met Turkije

Feyenoorder Kökçü kon Turkije niet aan een sensatie helpen tegen Kroatië. De Kroaten wonnen met 0-2 in Bursa, waar voor de aftrap een indrukwekkend spandoek werd vertoond ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de zware aardbevingen in het land.

Bij rust had Kroatië al de eindstand bereikt dankzij twee doelpunten van Mateo Kovacic. Kökçü werd halverwege de tweede helft naar de kant gehaald. Dat was op het eerste oog niet vanwege een blessure, zoals bij zijn Nederlandse clubgenoten Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer het geval was.

In dezelfde poule won Wales met 1-0 van Letland. Hoogtepunt was de huldiging van recordinternational Gareth Bale, die voor de aftrap afscheid nam van het publiek. Bale zette in januari abrupt een punt achter zijn indrukwekkende loopbaan, die hem langs onder meer Real Madrid en Tottenham Hotspur bracht.

Zwitserland won in groep I ook van Israël (3-0) en kende zo een foutloze start van de EK-kwalificatiereeks. Eerder waren de Zwitsers met 0-5 te sterk voor Belarus. Zwitserland staat in punten gelijk met Roemenië, dat dinsdag met 2-1 zegevierde tegen Belarus.