Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Shell: eigen CO2-uitstoot 30 procent lager dan in 2016

Foto: ANP

Shell heeft de CO2-uitstoot van zijn eigen activiteiten vorig jaar met 30 procent teruggedrongen ten opzichte van 2016. Daarmee laat het olie- en gasconcern volgens topman Wael Sawan progressie zien bij het behalen van Shells doel om de eigen uitstoot in 2050 helemaal tot nul te hebben teruggebracht.

De cijfers komen uit een rapport dat Shell naar de eigen aandeelhouders heeft gestuurd. Daarin benadrukt het bedrijf wat voor stappen het allemaal neemt om milieuvriendelijker te werk te gaan.

Zo telde Shell vorig jaar 1,6 miljard dollar neer voor de Indiase producent van wind- en zonne-energie Sprng Energy. Maar veel van de eigen uitstoot drong Shell ook terug door twee Amerikaanse raffinaderijen te verkopen aan branchegenoten. Daarnaast droeg het Britse concern de exploitatie van een Nigeriaanse olieveld over aan een andere partij, wat scheelde in de eigen CO2-emissies.

Verder heeft Shell het aantal door het bedrijf beheerde oplaadpunten voor elektrische voertuigen flink opgevoerd. De CO2-uitstoot van door Shell verkochte producten daalde volgens het concern met 3,8 procent ten opzichte van 2016. Maar het gaat hierbij om de gemiddelde uitstoot per verkocht product, waardoor de absolute uitstoot alsnog kan stijgen bij hogere verkoopcijfers.

Het rapport zal voor een adviserende stemming worden voorgelegd aan de aandeelhouders die op 23 mei bijeenkomen voor de jaarlijkse vergadering. Op die vergadering is de klimaatstrategie van Shell al jaren een heikel onderwerp. Vorig jaar werd bijeenkomst zelfs nog tijdelijk stilgelegd vanwege een protest van klimaatactivisten tegen de uitstoot van het olie- en gasconcern.

Het concern krijgt al langer veel kritiek dat er meer inspanningen nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan. In een door Milieudefensie aangespannen rechtszaak bepaalde de rechter in 2021 dat Shell uiterlijk in 2030 in ieder geval de CO2-uitstoot van de eigen operaties met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2019.

Shell heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. Het bedrijf maakt vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van de gebruikers van zijn brandstoffen compenseert. Het bedrijf vindt die door de rechter opgelegde inspanningsverplichting niet haalbaar.

Het pad dat Shell voor zichzelf heeft uitgestippeld kreeg bij een adviserende stemming op de aandeelhoudersvergadering in 2021 steun van 89 procent van de stemmen. Vorig jaar sprak bijna 80 van de aandeelhouders steun uit voor de voortgang op de ingeslagen weg.