Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Rutte is een Oost-Europeaan geworden'

Auteur s : ANP en Lotte van Coevorden

In zijn toespraak op de Europese top in Moldavië benadrukte premier Mark Rutte dat Oekraïne moet winnen en dat Europa er alles aan moet doen om dat mogelijk te maken. Volgens Europacorrespondent Geert Jan Hahn hield hij een 'licht historische' toespraak in de context van deze oorlog.

Rutte riep zijn collega's op stappen te nemen zodat Oekraïne zich kan verdedigen, ook op de lange termijn en ook in tijden van tegenslag. 'Het parool op deze top is verantwoordelijkheid', aldus Rutte.

De top wordt in het kader van de zogeheten Europese Politieke Gemeenschap gehouden in het straatarme en piepkleine buurlandje van Oekraïne. 'Hier, in een land dat grenst aan Oekraïne, heerst de Russische dreiging zichtbaar', stelde Rutte. Volgens Rutte 'ondermijnt Rusland het gevoel van vrijheid en veiligheid van het Moldavische volk met cyberaanvallen en hybride bedreigingen. En dit benadrukt de wijdverspreide impact van deze oorlog.'

Lees hier het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'De Europese Politieke Gemeenschap is een forum. Een soort ‘benen op tafel-club’, bedacht om heel Europa bij elkaar te krijgen. Bij deze top kunnen bijzondere dingen worden besproken, Bovendien komen vandaag ook andere problemen en uitdagingen ter tafel, waar Europa tegenaan loopt. Denk aan migratie bijvoorbeeld', aldus Hahn.

Ruttes bredere boodschap

Het is de bredere boodschap van Rutte die Hahn opvalt. 'Eigenlijk gaat Rutte all-in met deze oorlog, wat mij betreft', duidt hij. 'Dat was ook zijn boodschap vooraf. Oekraïne kunnen we niet meer laten vallen, zegt Rutte. En volgens hem moeten we doorgaan tot het bittere eind. Ik snap nu wel waarom Rutte is gevraagd om te spreken. Hij is en denkt als een Oost-Europeaan: je moet je tanden richting Rusland laten zien. Niet opgeven en gewoon doorgaan.'

Lees ook | 'Europese praatclub' in Moldavië is signaal van eenheid naar Poetin

Het is volgens Hahn duidelijk dat Nederland op geen enkel vlak gaat stoppen met het steunen van Oekraïne. 'We weten niet hoelang deze oorlog nog doorgaat, dus het is wel een statement dat hier vandaag in Moldavië wordt gemaakt', aldus Hahn.

Onvoorwaardelijke steun

‘De kern van zijn verhaal was: méér financiële steun, méér humanitaire steun en ook méér militaire steun. Hij beloofde president Volodimir Zelenski dat Oekraïne moet winnen, en dat Oekraïne zal winnen', zegt Hahn.

'Rutte weet zelf eigenlijk niet waarom hij deze toespraak mocht geven. Maar, hij vond het wel eervol. Daarom heeft hij er dit van gemaakt, samen met zijn team', aldus Hahn.

Vandaag is er een Europese top in Moldavië. Premier Mark Rutte was één van de openingssprekers.
Vandaag is er een Europese top in Moldavië. Premier Mark Rutte was één van de openingssprekers. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen