Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

RIVM: tot nu toe zes besmettingen met apenpokken vastgesteld

Het RIVM heeft tot nu toe bij zes mensen in Nederland het apenpokkenvirus vastgesteld. Een deel van de besmette personen is op het festival Darkland in België geweest, meldt het instituut.

Afgelopen vrijdag werd in Nederland het eerste geval van apenpokken vastgesteld. Het RIVM en het Erasmus MC doen samen onderzoek naar monsters om nieuwe gevallen snel op het spoor te komen.

In alle zes gevallen gaat het om mannen die seks hebben gehad met mannen. Gezondheidsinstanties wijzen erop dat het virus weliswaar via seksueel contact overgedragen kan worden, maar geen seksueel overdraagbare aandoening is. Apenpokken kan namelijk worden overgedragen door huid-op-huidcontact, maar ook door het delen van beddengoed. Voor het virus geldt in Nederland inmiddels een meldplicht.

Wie het virus oploopt, is gemiddeld zo'n twee tot vier weken ziek. Voorkomende klachten zijn koorts, spierpijn en vermoeidheid. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes. Tot de korstjes van de blaasjes zijn afgevallen, zijn mensen besmettelijk. Alleen mensen die grote kans lopen besmet te raken, kunnen ingeënt worden. Het is zelden dodelijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte vandaag bekend dat er vooralsnog geen mutaties zijn aangetroffen in de monsters die zijn onderzocht. Volgens een expert van de WHO is de uitbraak in Europa terug te leiden naar twee grote feesten die in België en Spanje zijn gehouden. Bezoekers hebben elkaar daar vermoedelijk via seksueel contact besmet.