Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Regionale septemberhittegolf vestigt met zeven dagen nieuw record

Foto: ANP

Nog nooit eerder telde Nederland een regionale septemberhittegolf die zeven dagen duurde. Het record werd volgens weerbureau Weeronline verbroken op zondagochtend, toen om 10.00 uur in Hoek van Holland 25 graden werd gemeten. Op dit weerstation duurt de hittegolf nu zeven dagen. Het oude record dateert uit 1947, 1999 en 2016 en telt zes dagen.

Om te kunnen spreken van een regionale hittegolf moet aan twee voorwaarden worden voldaan. Zo moet het tenminste vijf dagen achtereen minimaal 25 graden zijn én op drie dagen daarvan moet de 30 graden worden gehaald. Vanaf vrijdag was in zowel Hoek van Holland als op de stations in Gilze-Rijen en Eindhoven sprake van zo’n hittegolf.

Verwacht wordt dat deze regionale hittegolf nog een aantal dagen aanhoudt, aldus Weeronline. Tot een officiële hittegolf komt het zeer waarschijnlijk niet. Op het hoofdstation in De Bilt kan het maandag wel tropisch warm worden, voor dinsdag is die kans iets kleiner. De laatste hittegolf in De Bilt was van 9 tot en met 16 augustus 2022.

Een ander record dat er wel aan zit te komen is het aantal zomerse dagen op rij in De Bilt. Sinds maandag is zeven dagen achtereen 25 graden of meer gemeten, een evenaring van het record uit 2005. Met een verwachte maximumtemperatuur van 28 graden kan daar dus nog een dag bij komen.