Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Prestigieus Turks filmfestival afgelast na ruzie over censuur van politieke documentaire

De poster van Kanun Hükmü. Het bestuur van de Turkse stad Antalya heeft vrijdag het prestigieus filmfestival afgelast na een rel over de politieke documentaire. Het filmfestival wordt sinds 1963 jaarlijks in de badplaats gehouden en was dit jaar gepland van 7 tot 14 oktober. - © Ney Film

Het bestuur van de Turkse stad Antalya heeft vrijdag een prestigieus filmfestival afgelast na een rel over een politieke documentaire. Het filmfestival wordt sinds 1963 jaarlijks in de badplaats gehouden en was dit jaar gepland van 7 tot 14 oktober.

“Het spijt me filmbezoekers te moeten meedelen dat we dit jaar het Antalya Golden Orange Film Festival hebben geannuleerd wegens gebeurtenissen buiten onze macht”, schreef de burgemeester in een bericht op X, voorheen Twitter.

Afgelopen week verwijderde het filmfestival een documentaire over een arts en een leraar die werden ontslagen na een mislukte staatsgreep in Turkije in 2016. De Turkse regering ontsloeg destijds meer dan 125.000 ambtenaren wegens vermeende betrokkenheid bij die couppoging.

Het festival draaide de beslissing terug nadat veel regisseurs hun films terugtrokken en juryleden aftraden. Zij deden dit uit protest tegen censuur en bedreiging van de artistieke vrijheid, zeiden ze.

Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme trok zijn steun aan het festival in en beschuldigde de organisatoren ervan “terreurpropaganda” toe te staan. Het festival schrapte vervolgens de documentaire opnieuw, vrijdag annuleerde het stadsbestuur het filmfestival.

De regisseur van de documentaire heeft de beschuldiging van het ministerie verworpen. Hij zei dat de mensen die in de film voorkwamen niet veroordeeld waren voor welk misdrijf dan ook.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia