Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Populistische partij van oud-premier Fico wint Slowaakse verkiezingen

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Parlementsverkiezingen De SMER van oud-premier Robert Fico voerde de afgelopen weken campagne met een sterk anti-Europees verhaal. Fico wil onder meer de steun aan Oekraïne stopzetten.

De populistische partij SMER heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Dat blijkt zondagochtend na het tellen van de uitslagen bij 99 procent van de kiesdistricten, melden Slowaakse media. De partij van oud-premier Robert Fico (59) behaalde 23,3 procent van de stemmen. De pro-Europese partij Progressief Slowakije van Michal Šimecka volgt met 17 procent. De sociaal-democratische HLAS haalde ongeveer 15 procent van de stemmen.

Zo’n 68 procent van de stemgerechtigden in Slowakije is zaterdag naar de stembus gegaan. In de peilingen stond SMER al wekenlang aan kop. Fico’s campagne was sterk anti-Europees. Ook wil hij onder meer de steun aan Oekraïne stopzetten en is hij tegen een NAVO-lidmaatschap van het land. Als Fico straks opnieuw premier wordt, kan dat grote gevolgen hebben in Europa. Slowakije verandert dan in een bondgenoot van Viktor Orbán, de Hongaarse premier die als enige in de Europese Unie de Russische president Poetin steunt.

Fico was twee keer eerder premier van Slowakije, van 2006 tot 2010 en van 2012 tot 2018. De laatste keer trad hij af nadat een onderzoeksjournalist en zijn verloofde werden vermoord. De journalist was op dat moment bezig met een verhaal over de relatie tussen onder meer politici, de maffia en de zakenwereld. De moorden leidden tot enorme protesten in Slowakije. De tegenpool van Fico’s partij, Progressief Slowakije, is in die tijd opgericht door Šimecka, een oud-journalist.

Lees ook: Hoe Russische desinformatie Slowakije in haar greep kreeg (en hoe politici ervan profiteren)