Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

‘Poor Things’ wint de Gouden Leeuw voor beste film op het filmfestival van Venetië

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Filmprijzen De prijs voor beste actrice ging naar Cailee Speany, voor haar vertolking van Priscilla Presley. Peter Sarsgaard won de prijs voor beste acteur, voor zijn rol in het familiedrama ‘Memory’.

De film Poor Things is zaterdag bekroond met de felbegeerde Gouden Leeuw voor beste film tijdens het filmfestival in Venetië. De Frankensteinachtige, absurde comedy van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (The Favourite) ging eerder deze week in première en oogstte meteen veel lof. De Zilveren Leeuw was voor Evil Does Not Exist, een film van de Japanse regisseur Ryûsuke Hamaguchi, die vorig jaar een Oscar won voor Drive my car.

De Amerikaanse Cailee Speany werd bekroond met de prijs voor beste actrice. Ze krijgt de prijs voor haar vertolking van Priscilla Presley, de voormalige vrouw van Elvis Presley, in de gelijknamige film Priscilla. De prijs voor beste acteur ging naar Peter Sarsgaard, voor zijn rol in het familiedrama Memory. De Juryprijs was voor Green Border, een film over migranten die vastzitten aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

Hollywoodstaking

Met de uitreiking van de prijzen kwam er zaterdag na elf dagen een einde aan de tachtigste editie van het filmfestival, dat deze keer overschaduwd werd door de stakingen in Hollywood. Die begonnen met schrijvers van series en films, later hebben de acteurs zich bij hen gevoegd. Onder leiding van vakbond SAG-AFTRA staken zij tegen de manier waarop studio’s acteurs betalen en met auteursrechten omgaan.

Omdat acteurs als onderdeel van de staking geen films mogen promoten, stellen studio’s filmreleases uit. Om die reden verdween de geplande openingsfilm van het festival uit de agenda. Ook waren er veel minder Hollywoodacteurs aanwezig in Venetië. Bradley Cooper was bijvoorbeeld niet aanwezig bij de première van Maestro, een film waarin hij de hoofdrol speelt en die hij ook zelf regisseerde.

Lees ook deze reportage: Filmfestival in Venetië opent dit jaar zonder Hollywood-glamour