Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Politie klaar met afvoeren demonstranten klimaatprotest, A12 nog dicht

Door onze nieuwsredactie

De politie heeft alle demonstranten verwijderd die de A12 in Den Haag zaterdagmiddag blokkeerden. Rijkswaterstaat heeft de weg alleen nog niet vrijgegeven voor verkeer.

Duizenden mensen liepen zaterdag rond het middaguur de weg op en hielden die lange tijd bezet.

Ongeveer anderhalf uur nadat de actie was begonnen, kregen de demonstranten de opdracht de snelweg te verlaten. Toen ze daar geen gehoor aan gaven, werden waterwerpers ingezet.

NU.nl-verslaggever Emma van Bergeijk meldde ter plaatse dat de demonstranten niet onder de indruk waren van het waterkanon. Het gaf volgens haar juist een "vrolijke sfeer".

Ongeveer een uur na de eerste keer zette de politie de waterkanonnen opnieuw in. Dit keer werd een hardere straal water gebruikt. Kort daarvoor riep de politie de demonstranten nogmaals op de snelweg te verlaten. Ook dit keer werd daar geen gehoor aan gegeven. Er kwamen alleen maar meer mensen voor het waterkanon staan.

De waterkanonnen hadden zaterdag weinig effect bij het klimaatprotest.Foto: ANP

Waterkannonen zinloos, politie voert demonstranten af naar ADO-stadion

Daarop besloot de politie de demonstranten één voor één weg te halen en met bussen af te voeren naar het stadion van ADO Den Haag. De politie gebruikte wapenstokken om de weg vrij te maken. Dat ging volgens de geweldsrichtlijnen van de politie. De arrestanten werden bij het ADO-stadion weer vrijgelaten.

Tot ongeveer 19.10 uur zat er nog wel een actievoerder in een mast. Die werd met de inzet van een hoogwerker eruit gehaald.

Langs de kant van de weg riepen en zongen mensen dat ze zondag terugkomen om de A12 opnieuw te bezetten. De weg wordt momenteel schoongeveegd en opgeruimd zodat het verkeer er weer gebruik van kan maken.

Op beelden op sociale media is te zien dat actievoerders met enig geweld door agenten van de #a12 worden gehaald. Dit gebeurde in een situatie waarin de agenten belemmerd werden in hun werk. We leggen dit uit in ons liveblog: https://t.co/LTr3ZiGcG5

— Politie Eenheid Den Haag (@POL_DenHaag) September 9, 2023

9.000 demonstranten en 1.500 supporters van klimaatprotest

De politie heeft 2.400 mensen aangehouden, onder wie tien minderjarigen. Volgens de gemeente waren er maximaal 9.000 demonstranten aanwezig rond de A12. Ook hadden ongeveer 1.500 mensen zich verzameld om de demonstranten te steunen. In totaal komt dat neer op "tussen de 10.000 en maximaal 12.000 mensen", meldt de gemeente.

De organisatoren van de demonstratie beweren dat het er bijna twee keer zoveel waren. Zo stonden er volgens hen 16.000 op of rond de A12 en 4.000 bij de steundemonstratie. Dat zou neerkomen op zo'n 20.000 mensen. Volgens Milieudefensie zouden het er zelfs 25.000 kunnen zijn geweest.

Eigenlijk wilden de organisatoren het steunprotest op het Malieveld houden, maar dat mocht niet van de gemeente. Die had ook geen toestemming gegeven voor de demonstratie van Extinction Rebellion op de snelweg. De organisatie heeft aangekondigd het stuk snelweg in de buurt van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vanaf zaterdag elke dag te willen blokkeren, net zo lang tot de overheid stopt met subsidies aan de fossiele industrie.