Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Polen stuurt als eerste land straaljagers naar Oekraïne

Beeld ter illustratie. — © ANP / AFP

Polen gaat als eerste land straaljagers leveren aan Oekraïne om te helpen in de strijd tegen de Russen. „Binnen een paar dagen sturen we, als ik het me goed herinner, vier gevechtsklare toestellen naar Oekraïne.”

Dat zei president Andrzej Duda donderdag op een persconferentie. Hij hintte erop dat er later meer zouden kunnen volgen. „De rest wordt voorbereid, gereedgemaakt”.

Het gaat om straaljagers van het type MiG-29, gevechtsvliegtuigen uit de Sovjettijd die Kyiv nu ook al gebruikt. De straaljagers kunnen dus direct ingezet worden, omdat Oekraïense piloten geen speciale opleiding nodig hebben om ze te kunnen besturen.

Terughoudender

Polen heeft, net als bijvoorbeeld Slowakije, al eerder aangegeven bereid te zijn gevechtsvliegtuigen te leveren aan het buurland in oorlog. Andere westerse bondgenoten zijn terughoudender, maar een woordvoerder van de Poolse regering zei woensdag al dat er nu een groep landen is die zich bereid heeft verklaard straaljagers te sturen.

Het is niet duidelijk om welke landen dat zou gaan. Behalve Polen en Slowakije beschikken ook onder andere Bulgarije, Roemenië en Kroatië over MiG-29’s.

Warschau speelde ook al een belangrijke rol in het mogelijk maken van de tankleveringen aan Oekraïne. Onder druk van onder meer Polen kwam een internationale coalitie tot stand van landen die moderne Leopard 2-tanks stuurden.

Lees ook: Superwapen moet het verschil maken voor Oekraïne: ‘De Russen worden bang en nerveus’