Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pioenrozen verzorgen als een pro (+ wat te doen als de knoppen niet opengaan?)

Pioenrozen verzorgen

De prachtige kleuren, mooie blaadjes en de lekkere geur… Zodra het seizoen van de pioenroos is aangebroken, haalt menig vrouw de bloem in huis. Maar hoe kun je pioenrozen het beste verzorgen? En wat te doen als de knoppen niet opengaan?

Pioenrozen verzorgen

Pioenrozen zijn prachtig, maar soms wel moeilijk qua verzorging. Zeker als je een bos pioenen hebt gekocht waarvan de knoppen nog dicht zijn. Hieronder vind je praktisch tips om ervoor te zorgen dat de rozen mooi te bloei komen en hoe ze zo lang mogelijk vers blijven.

1. Dichte knoppen

Je wacht al een tijdje, maar die ene eigenwijze knop wil gewoon niet open. Wat te doen? Geef voorzichtig een beetje druk op de buitenste bloemblaadjes om ze een duwtje in de juiste richting te geven. Zie het alsof de binnenste bloemblaadjes wat aanmoediging nodig om tevoorschijn te komen. De buitenste (harde) bladeren te verwijderen, wil ook helpen.

Tip: voel zachtjes aan de knoppen als je de rozen uitzoekt. Is de bol hard? Dan bestaat de kans dat ze niet tot bloei komen.

Lees ook: Gaan je pioenrozen niet open? Dít kun je eraan doen

2. Warmte

Pioenrozen houden van een warme omgeving, maar soms kan het te veel zijn. Als je merkt dat je knoppen snel verwelken of niet openen, geef ze dan een koelere plek in huis. Weg van direct zonlicht en warmtebronnen. Daarna zie je dat ze langer meegaan. Zet de rozen uit de buurt van rijpend fruit.

3. Bad

Het is geen verkeerd idee om je pioenrozen een bad te geven. Vul een emmer met lauwwarm water en dompel de stelen volledig onder, zodat de knoppen ondergedompeld zijn. Pioenen hebben van nature een suikerlaag over de blaadjes, waardoor het moeilijker is voor de knoppen om open te gaan. Zo’n bad helpt dan.

4. Ondersteuning

Soms hebben pioenrozen extra ondersteuning nodig om rechtop te blijven staan. Steek voorzichtig een stukje tuindraad in de steel net onder de bloemknop. Verbind het draad met een steun, zoals een satéprikker of klein takje, om de bloem omhoog te houden en doorbuiging te voorkomen. Of houd de stelen kort en zet de pioenen in een korte vaas.

Lees ook: Zo houd je je pioenrozen zo lang mogelijk vers

5. Geduld

Heb je de pioenrozen al een bad gegeven, maar willen de knoppen nog steeds niet openen? Geduld is een schone zaak, vooral bij pioenrozen. Soms hebben ze wat extra tijd nodig om zich volledig te openen. Pro tip: ververs regelmatig het water en voeg een schepje suiker toe. Daar houdt de pioenroos van.

Bekijk voor meer tips deze video.

@thewestbournecollection Short Hurricane Vase in a hammered finish from our Artisan Glass Collection #thewestbournecollection #handmadeglass #hammeredglass #peonytips #peonyarrangement ♬ J’ai Deux Amours – Madeleine Peyroux

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images