Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pensioenfonds PME enthousiast over huurplannen De Jonge

Auteur : Elvira Baan

Pensioenfonds PME is enthousiast over de plannen van minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge om vanaf volgend jaar een groot deel van de woningen in de vrije sector te reguleren. Verzekeraar ASR en vastgoedbeleggers zien juist weinig in het plan. 'Met alleen PME haalt De Jonge het niet', zegt Martine Wolzak, politiek verslaggever van het FD.

Pensioenfonds PME is enthousiast over de plannen van minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge om vanaf volgend jaar een groot deel van de woningen in de vrije sector te reguleren.
Pensioenfonds PME is enthousiast over de plannen van minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge om vanaf volgend jaar een groot deel van de woningen in de vrije sector te reguleren. (ANP / Tobias Kleuver Media)

Volgens het plan van De Jonge komt er een huurplafond van 1100 euro en daarnaast een beperking van de jaarlijkse huurstijging tot maximaal een half procent boven de gemiddelde cao-loonstijging. Dat zou nodig zijn om huurders te beschermen.

Lees ook | 'We moeten hele wijken tegelijk gaan verduurzamen'

Maar investeerders zijn vooral bang dat hun panden te weinig geld zullen opbrengen. 'Als de vastgoedbeleggers worden gemaximeerd, lopen de rendementen weg', zegt Wolzak. Met de tegenreactie geeft PME ook tegenwicht aan het geklaag, denkt Wolzak. 'Aan de ene kant vinden ze dat er betaalbare woningen moeten zijn voor Nederlanders, maar aan de andere kant vindt PME als belegger de rendementen ook belangrijk.'

Gelijk speelveld

De hoop van PME is dat de regels van minister De Jonge voor een gelijk speelveld gaan zorgen. 'Op termijn zijn de huidige prijzen niet realistisch en niet houdbaar. Mensen kunnen dat niet werkelijk betalen', zegt Wolzak. Met een gelijk speelveld kunnen vastgoedbeleggers met ongeveer dezelfde huurinkomsten gaan rekenen, zegt ze.

‘Het leven van een pandjesbaas wordt ook duurder’
Martine Wolzak

Als een van de grootste pensioenfondsen van Nederland heeft PME ongeveer 50 miljard euro in beheer. Daarvan is 1,3 miljard belegd in Nederlandse huurwoningen. De komende jaren wil het fonds 150 miljoen euro investeren in de woningmarkt.

Lees ook | Wethouders vrezen na wooncrisis ook bouwcrisis: 'Maatregelen nodig'

Steun

De Jonge heeft meer steun voor zijn plannen nodig dan alleen van PME, denkt Wolzak. Met name de particuliere vastgoedbeleggers moeten ook aan boord zijn, want zij betalen de prijs van gewijzigde belastingregels voor vastgoedbeleggers. 'Het leven van een pandjesbaas is ook duurder geworden. Als de particuliere beleggers niet meer verdienen aan hun vastgoed, gaan ze de panden verkopen', stelt Wolzak. De verwachting is dat andere pensioenfondsen het voorbeeld van PME zullen volgen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen