Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Paus veroordeelt ‘oorlogszuchtige nationalismen’, noemt Middellandse Zee ‘kerkhof van waardigheid’

MARSEILLE, Frankrijk, 23 september (Reuters) – Paus Franciscus heeft zaterdag “oorlogszuchtige nationalismen” veroordeeld en opgeroepen tot een pan-Europese reactie op migratie om te voorkomen dat de Middellandse Zee, waar duizenden zijn verdronken, “het kerkhof van de waardigheid” wordt.

Franciscus sprak zich uit voor het verwelkomen van migranten, in een lange toespraak ter afsluiting van een kerkconferentie over mediterrane kwesties in Marseille, een Franse havenstad die eeuwenlang een kruispunt van culturen en religies is geweest.

“Er is een schreeuw van pijn die het meest weerklinkt en die de Middellandse Zee, de ‘mare nostrum’, van de wieg van de beschaving verandert in de ‘mare mortuum’, het kerkhof van de waardigheid: het is de gesmoorde schreeuw van migrantenbroeders en -zusters,” zei hij, waarbij hij Latijnse termen gebruikte die ‘onze zee’ en ‘zee van de dood’ betekenen.

Franciscus werd aan de winderige havenzijde waar het conferentiecentrum zich bevindt, verwelkomd door president Emmanuel Macron, met wie hij later op zaterdag een privé-ontmoeting zou hebben voordat hij terugkeerde naar Rome.

Oproep tot ‘ruim aantal binnenkomsten’

De paus begon de dag met een bezoek aan een centrum voor behoeftigen in de wijk Saint Mauront in Marseille, een van de armste wijken van Frankrijk. Het centrum wordt gerund door de orde van nonnen die gesticht is door de heilige Moeder Teresa.

Later op de conferentie riep hij op tot “een ruim aantal legale en regelmatige binnenkomsten” van migranten, met de nadruk op het toelaten van mensen die oorlog, honger en armoede ontvluchten. Dit in plaats van de nadruk op “het behoud van het eigen welzijn”.

178.500 migranten via Middellandse Zee

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er dit jaar ongeveer 178.500 migranten via de Middellandse Zee naar Europa gekomen, terwijl er ongeveer 2500 zijn omgekomen of vermist.

Regeringen in verschillende Europese landen, waaronder Italië, Hongarije en Polen, worden geleid door uitgesproken tegenstanders van immigratie.

‘Pijnkreten uit Noord-Afrika’

Franciscus riep de mensen op om “de pijnkreten te horen” die uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten komen.

“Hoe hard hebben we dit nodig op dit moment, nu verouderde en oorlogszuchtige nationalismen de droom van de gemeenschap der naties willen doen vervagen!” zei hij. Hij noemde geen namen van landen.

‘Schandalig, walgelijk en zondig’

Hoewel Franciscus vaak heeft gezegd dat migranten onder de 27 EU-landen moeten worden verdeeld, heeft zijn algemene openheid tegenover migranten, waaronder het feit dat hij hun uitsluiting ooit “schandalig, walgelijk en zondig” heeft genoemd, conservatieve politici boos gemaakt.

Zijn 27 uur durende reis werd gedomineerd door migratiekwesties. Op vrijdag zei hij dat migranten die op zee dreigen te verdrinken “gered moeten worden” omdat dit “een plicht van de mensheid” is en dat degenen die reddingen verhinderen “een gebaar van haat” maken.