Netherlands
This article was added by the user Samuel Walker. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Overzicht: Russen teruggedrongen bij Kharkiv, inwoners keren terug

Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: in het oosten van Oekraïne zijn hevige gevechten gaande. De burgemeester van Kharkiv zegt dat het Oekraïense leger de Russen heeft teruggedrongen. Volgens Oekraïense journalisten is het leger van het land ten noorden van de stad opgerukt tot de Russische grens.

Burgemeester Ihor Terekhov deed zijn uitspraken tegen de de BBC. Volgens hem is het Russische leger er eerder slechts een keer in geslaagd om een klein deel van Kharkiv in handen te krijgen.

Oekraïense troepen hebben in de lezing van het land bovendien delen van een Russische pantsercolonne vernietigd terwijl die probeerde de rivier Siverskyi Donets over te steken. Dat zou blijken uit ongeverifieerde foto's en video's die zijn vrijgegeven door het Oekraïense leger.

Oekraïense journalisten melden dat het Oekraïense leger ten noorden van Kharkiv zou zijn opgerukt tot aan de nabijgelegen Russische grens. Op sociale media zijn foto's te zien van Oekraïense journalisten die zich aan de noordgrens van Oekraïne met Rusland zouden bevinden.

Inwoners Kharkiv keren terug naar 'nog onveilige' stad

De gouverneur van de regio Kharkiv meldt dat gevluchte inwoners van Kharkiv terugkeren om de verwoestingen in de stad op te ruimen. Hij waarschuwt dat het er nog onveilig kan zijn.

Kharkiv is met 1,4 miljoen inwoners de tweede stad van Oekraïne. De stad in het noordoosten van het land is van strategisch belang vanwege de ligging vlak bij de Russische grens en het Donetsbekken. In die streek wonen veel separatisten die Rusland goedgezind zijn.

Grote colonne uit Mariupol mag naar Zaporizhzhia

Oekraïense media melden dat een colonne van vijfhonderd tot duizend auto's met inwoners van de zuidelijke havenstad Mariupol mag afreizen naar de meer noordwestelijk gelegen stad Zaporizhzhia. Dat heeft een adviseur van de burgemeester van Mariupol laten weten. De inwoners van de stad zouden drie dagen hebben gewacht om te mogen doorreizen op hun vlucht voor het oorlogsgeweld.

Mariupol is van strategisch belang voor Rusland. De Azovstal-staalfabriek is het laatste bolwerk van Oekraïens verzet in de havenstad. Dinsdag zouden in de fabriek nog honderd burgers schuilen voor de Russische aanvallen.

De Oekraïense autoriteiten meldden een paar dagen eerder nog dat alle vrouwen, kinderen en ouderen na bemiddeling door de Verenigde Naties en het Rode Kruis waren geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek. Het was op dat moment onduidelijk hoeveel van de ooit 400.000 inwoners van Mariupol nog elders in de stad verbleven.

Zware omstandigheden in belegerde staalfabriek Mariupol

Een militair meldt vanuit de Azovstal-staalfabriek aan CNN dat de omstandigheden er zwaar zijn. Zo'n zeshonderd soms ernstig verminkte gewonde militairen zouden in het door Rusland al weken belegerde complex onvoldoende medische zorg krijgen. Artsen zouden door gebrek aan medicamenten genoodzaakt zijn om operaties uit te voeren zonder verdoving.

Familieleden van de omsingelde militairen in de staalfabriek roepen volgens CNN de Chinese President Xi Jinping op om te bemiddelen tussen hun geliefden en Rusland. Een paar dagen eerder deden ze een soortgelijk verzoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan heeft aangeboden de omsingelde gewonden via zee te evacueren. Oekraïne is blij met het aanbod maar Rusland heeft nog niet toegestemd.

Oekraïne speculeert over einddatum oorlog

Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten Kirilo Boedanov voorziet dat de oorlog in zijn land nog voor het einde van het jaar zal eindigen met een Russische nederlaag. Dat zei hij vrijdagavond in een prognose bij de Britse omroep Sky News.

Het gaat om de meest gedetailleerde en optimistische prognose van een hooggeplaatste Oekraïense functionaris tot nu toe. De Oekraïense president Volodymr Zelensky was vlak voor de voorspelling van Boedanov voorzichtiger. Ook de Russische buitenlandminister Sergey Lavrov zegt niet te kunnen voorspellen hoe lang de oorlog tussen de twee landen nog gaat duren, meldt de BBC.

Volgens Boedanov gaat de oorlog zo goed dat Oekraïne tegen het einde van het jaar alle veroverde gebieden terug zal krijgen, inclusief het schiereiland de Krim en de Oost-Oekraïense Donetsbekken-regio. Het keerpunt zou in de tweede helft van augustus komen.

Rusland niet blij met toenadering buurland Finland tot NAVO

De Finse sociaaldemocratische regeringspartij is door de invasie door Rusland van Oekraïne voorstander geworden van aansluiting bij de NAVO, zegt premier en partijvoorzitter Sanna Marin.

Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de agressie van het grote buurland is daar snel verandering in gekomen, ook onder de bevolking. Het land deelt met Rusland een grens van zo'n 1.300 kilometer.

Voor toetreding van nieuwe leden moeten alle dertig NAVO-landen groen licht geven. Turkije liet eerder weten niet enthousiast te zijn, maar zegt nu niet per se tegen eventuele toetreding van Finland en Zweden te zijn.

Finland gaat ervan uit dat NAVO-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap "absoluut" ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.

President Sauli Niinisto en premier Marin gaven donderdag al goedkeuring aan de stap. Niinisto heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag ingelicht over de plannen voor aansluiting bij de alliantie.