Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Overzicht Oekraïne: Wagner weer actief aan oostfront, land bezaaid met mijnen

Door onze nieuwsredactie

Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het Oekraïense strijdtoneel. Dit keer: Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. En verder ligt heel Oekraïne inmiddels vol met mijnen.

Volgens Ilya Yevlash, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de Wagner-huurlingen die naar Belarus waren vertrokken weer naar het front gegaan.

Hoeveel precies is niet bekend. Van de zesduizend Wagner-huurlingen die volgens de Oekraïense grenswacht naar Belarus waren getrokken, zouden er inmiddels nog maar vijfhonderd in dat land zijn.

Sommige huurlingen zijn naar Afrika gegaan, waar Wagner door verschillende landen wordt ingehuurd. Anderen hebben volgens Kyiv contracten getekend met het Russische ministerie van Defensie en zijn weer aan het front in Oekraïne actief.

Het huurlingenleger staat nu onder leiding van Andrej Trosjev, een ex-commandant van Wagner die door Vladimir Poetin naar voren is geschoven. Tot augustus was dat Yevgeny Prigozhin, die omkwam bij een vliegtuigcrash.

Bezaaid met mijnen

De krant Kyiv Independent meldt intussen dat Oekraïne bezaaid ligt met mijnen, zowel op het land als in rivieren en meren. Volgens de krant had Rusland voor de invasie van Oekraïne een voorraad van 26 miljoen mijnen.

Een Russisch voertuig dat de mijnen legt, heeft een capaciteit van 15.600 mijnen in één actie. Hoewel het niet duidelijk is hoeveel mijnen de Russen van hun voorraad in Oekraïne hebben gelegd, wordt het wel een extreem moeilijke taak om ze allemaal te verwijderen of onschadelijk te maken.

Rusland wil meer gebieden Oekraïne veroveren

Oud-president Dmitry Medvedev, nu vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad, zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Medvedev deed de uitspraak tijdens de viering van de claim op vier Oekraïense regio's, deze zaterdag een jaar geleden.

"De speciale militaire operatie gaat verder totdat het naziregime in Kyiv volledig is vernietigd", zei Medvedev. "De overwinning zal aan ons zijn. En er zullen meer nieuwe regio's bij Rusland horen."

Oekraïne wil zelf wapens produceren

Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren.

Oekraïne is nu nog sterk afhankelijk van westerse leveranties.Foto: ANP

Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten. Oekraïne is nu sterk afhankelijk van wapenleveranties vanuit het Westen, maar hoopt op termijn de binnenlandse wapenproductie op te voeren.

'Oost-Oekraïne wil bij Rusland horen'

De inwoners van de door Rusland bezette gebieden in oost-Oekraïne willen bij Rusland horen. President Poetin zei zaterdag in een videoboodschap dat de recente verkiezingen dat uitwijzen. Bij die verkiezingen werden pro-Russische functionarissen herkozen. Poetin herhaalde zijn standpunt dat de invasie van Oekraïne de mensen had gered van de nationalistische leiders in Kyiv die een "grootschalige burgeroorlog" hadden ontketend en "terreur tegen degenen die anders denken."

Russische dorpen zonder stroom

De stroom in vijf Russische dorpen is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgevallen na een Oekraïense droneaanval, meldde de gouverneur van de regio Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren 's nachts elf Oekraïense drones actief.

Eén drone werd neergehaald in de oblast Kaloega, in de buurt van Moskou, en de tien anderen boven Koersk. De aan Oekraïne grenzende regio Koersk werd volgens de gouverneur "massaal aangevallen".