Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Overzicht | Angst door explosies bij kerncentrale, weer stukjes drone gevonden

Door Eimert Pruis

Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: de vrees voor de nucleaire veiligheid bij de kerncentrale van Zaporizhzhia nu daar talloze explosies zijn gehoord. Ook zijn op NAVO-gebied weer stukjes van een Russische drone gevonden.

Roemeense militairen hebben aan de Roemeense kant van de benedenloop van de rivier de Donau opnieuw stukjes van waarschijnlijk een Russische drone gevonden.

Plaatselijke media melden dat het weer bij Plauru is gebeurd. Dat is een gehucht dat aan de Donau en tegenover de Oekraïense rivierhaven Izmail ligt.

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft het een onaanvaardbare schending van het nationale luchtruim genoemd en belde er met NAVO-chef Jens Stoltenberg over. Volgens Iohannis is de bevolking van de grensstreek in gevaar. Afgelopen woensdag zijn er ook wrakstukken van drones gevonden. Het was mogelijk een Russische verkenningsdrone.

I strongly condemned this violation of our sovereign air space, which is a threat to 🇷🇴 citizens in the area. @NATO SecGen expressed full solidarity of the Alliance & of the Allies with Romania, which is fully protected & benefits from the highest security guarantees in history.

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 9, 2023

NAVO ziet nog geen doelgerichte aanval op eigen grondgebied

De NAVO ziet het niet als een doelgerichte aanval op het grondgebied van de lidstaten. Rusland bestookt vaak de Oekraïense rivierhavens nu die erg belangrijk zijn geworden.

Er is heel veel scheepvaartverkeer sinds de internationale overeenkomst waarmee Oekraïne ondanks de oorlog over de Zwarte Zee landbouwproducten kon uitvoeren vanuit bijvoorbeeld de haven Odesa in juli door Rusland is opgezegd.

Belangrijke Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn daarmee onbruikbaar. Maar de rivierhavens, circa 200 kilometer ten zuiden van Odesa, zijn mede door de nabijheid van Roemenië nog wel in gebruik. Schepen die naar die havens gaan, hoeven niet langs Russische wateren en varen van de Bosporus langs Bulgarije en Roemenië.

Roemenië neemt ondertussen maatregelen om de bevolking aan de Oekraïense grens te beschermen. De regering wil schuilkelders bouwen tegen eventuele nieuwe bedreigingen uit de lucht. Bovendien komt er een nieuw waarschuwingssysteem voor luchtaanvallen.

Waarschuwing dat nucleaire veiligheid onder druk staat bij kerncentrale

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waarschuwt voor mogelijke bedreigingen van de nucleaire veiligheid bij de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizhzhia.

Daar zijn de afgelopen week talloze explosies gehoord. De atoomwaakhond van de Verenigde Naties heeft veel experts in de buurt van de grootste kerncentrale van Europa gezet. Volgens berichten is er geen schade aan de kerncentrale.

"Wat er ook gebeurt in een conflictgebied, iedereen verliest bij een nucleair ongeval. En ik dring erop aan dat alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat dit gebeurt", zei IAEA-voorzitter Rafael Mariano Grossi.

IAEA-hoofd Rafael Mariano Grossi bij een bezoek aan de kerncentrale van Zaporizhzhia in juni.Foto: AFP

Oekraïne meldt tientallen gewonden bij raketaanval op politiebureau

Bij een Russische raketaanval op een politiegebouw in het Oekraïense Kryvyi Rih zijn vele tientallen slachtoffers gevallen, zo melden de autoriteiten in Oekraïne. Een politieman is volgens binnenlandminister Ihor Klymenko om het leven gekomen. Er zijn volgens de laatste meldingen meer dan zeventig mensen gewond geraakt.

De regionale autoriteiten meldden dat er schade is aan bijna tachtig panden. Kryvyi Rih ligt in het zuiden van Oekraïne en is de geboorteplaats van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Rusland viel volgens Oekraïne ook voor de vijfde keer deze week de regio Odesa aan met drones. Een deel van de drones zou zijn neergehaald. In de zuidelijke regio Odesa liggen havens die werden gebruikt voor de export van graan en andere landbouwproducten. Sinds het verlopen van de graandeal halverwege juli, omdat Rusland niet meer wil meewerken, vinden regelmatig aanvallen plaats op de Oekraïense haveninfrastructuur.

Zelensky weet waarom tegenoffensief traag verloopt

Zelensky erkent dat de Oekraïense krijgsmacht in toenemende mate moeite heeft met de strijd tegen Rusland. Hij zegt ook dat het moeilijker wordt om aan wapens te komen en nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland. Met zwaarder wapentuig zou de strijd beter verlopen.

"De oorlog vertraagt. Dat is zo, dat erkennen wij. Alle processen lopen moeizamer en gaan trager, van sancties tot wapenleveranties", zei de Oekraïense president. Het land is al drie maanden bezig met een tegenoffensief, maar heeft vooralsnog geen grote successen kunnen melden.

Oekraïne heeft volgens Zelensky vooral last van de Russische overmacht in de lucht. "Als wij ons niet in de lucht bevinden en Rusland wel, stoppen ze ons vanuit de lucht. Ze stuiten ons tegenoffensief", zei de president. Volgens hem ligt het antwoord in wapens die krachtiger zijn en een groter bereik hebben.

Rusland noemt speciale munitie aan Kyiv geven 'criminele daad'

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov noemt het voornemen van de VS om munitie met verarmd uranium aan Oekraïne te leveren, een "criminele daad". Het Pentagon kondigde deze week aan dergelijke munitie voor Abrams-tanks van Amerikaanse makelij te gaan leveren aan de Oekraïense strijdkrachten.

Munitie met verarmd uranium heeft een zeer hoge dichtheid waardoor het pantser van bijvoorbeeld tanks makkelijker kan doorboren, maar is ook omstreden omdat deeltjes die de licht radioactieve munitie loslaat voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen als die worden ingeademd.

Ryabkov stelde dat de VS met de levering van de munitie het conflict in Oekraïne laat escaleren. De Amerikanen zouden Rusland hiermee onder druk zetten en de twee nucleaire mogendheden "op de rand van direct conflict" brengen

Het Verenigd Koninkrijk begon eerder dit jaar al met het leveren van munitie met verarmd uranium aan Oekraïne.

Een Oekraïense tank op training.Foto: AFP