Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Overlevenden aardbeving Marokko slapen buiten, dodental opgelopen tot boven 2.000

Door onze nieuwsredactie

Duizenden Marokkaanse families hebben de nacht van zaterdag op zondag buiten doorgebracht uit angst voor naschokken van de aardbeving in het land. Het dodental van de ramp in Marokko is opgelopen tot 2.012.

Op meerdere plaatsen in het rampgebied worden Marokkaanse families zondagochtend wakker in tenten en onder dekens, meldt BBC News. Velen durven niet terug naar huis uit angst voor naschokken. Ze brachten daarom de tweede nacht op rij buiten door.

De aardbeving is de dodelijkste in zestig jaar in Marokko. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder toe zal nemen. Zo liggen er nog veel mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. En er wordt nog volop gezocht naar mensen die nog onder het puin liggen.

Het epicentrum van de beving lag in het plaatsje Ighil, op enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Marrakesh. Het getroffen gebied ligt in de bergen, wat het voor hulpdiensten moeilijker maakt om slachtoffers te bereiken. Zo zijn meerdere wegen beschadigd.

De Marokkaanse koning Mohammed VI kondigde zaterdagavond drie dagen van nationale rouw af. Ook gaf hij opdracht om de getroffenen te helpen aan onderdak, voedsel en andere hulp. Verder zullen volgens het staatspersbureau de nationale vlaggen op alle openbare gebouwen halfstok hangen.

Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers

Het Rode Kruis heeft giro 6868 geopend voor hulp na de dodelijke aardbeving in Marokko. Het geld dat binnenkomt gaat naar de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halvemaan. Dat is de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Marokko.

De Rode Halvemaan ondersteunt de autoriteiten en reddingsdiensten bij het werk in het rampgebied. Dat doet de organisatie door eerste hulp te verlenen, gewonden naar ziekenhuizen te vervoeren en psychosociale ondersteuning te bieden aan slachtoffers. De hulporganisatie is op dit moment actief in de stad Marrakesh en de provincie Taroudant, ten zuiden van de stad.

Ook de hulporganisatie Islamic Relief Nederland is een inzamelactie begonnen om geld op te halen voor slachtoffers van de beving. De donaties worden gebruikt voor tijdelijk onderdak, hygiënekits, voedselpakketten en overige noodhulp, laat de organisatie weten.

"Uw donatie wordt direct ter plekke ingezet door onze lokale veldmedewerkers. Zij beoordelen op dit moment waar de hulp het hardst nodig is." De organisatie is onderdeel van de internationale Islamic Relief Worldwide (IRW), een van de grootste islamitische hulporganisaties ter wereld.

Lees meer over:

Marokko Buitenland Aardbeving Marokko