Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ouwehand voelt steun en wil tegen zin bestuur in lijsttrekker Partij voor de Dieren worden

Door onze nieuwsredactie

Esther Ouwehand wil toch gewoon lijsttrekker worden voor de Partij voor de Dieren. Het partijbestuur had eerder op zaterdag nog gemeld haar niet te willen voordragen wegens "signalen" die wijzen op integriteitsschendingen.

De partijleider schrijft in een verklaring dat "tot vandaag nooit enige melding van een integriteitsschending tegen mij bij mij (is) binnengekomen".

Wel heeft ze vrijdag een brief aan het bestuur geschreven waarin ze naar eigen zeggen "forse" kritiek uit over het uitblijven van professionalisering en democratisering van de partij.

"Ik vind het moeilijk om het een los te zien van het ander. Ik wil me met hart en ziel inzetten als lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren", eindigt ze de verklaring.

Ouwehand krijgt steun van jongerenorganisatie en politici

Ouwehand krijgt ook steun in haar wil om opnieuw lijsttrekker te worden van de dierenpartij. PINK!, de officiële jongerenorganisatie van de Partij van de Dieren, zegt ontzet te zijn over de wens van het partijbestuur. "We herkennen ons niet in de beschuldiging die naar buiten wordt gebracht. Dit gaat ten koste van onze partijleider en partij. Wij staan voor 100 procent achter Esther en willen dat het bestuur zo snel mogelijk opstapt."

Ook andere politici van de partij hebben hun steun uitgesproken voor Ouwehand. Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren schaart zich "volledig" achter Ouwehand. "Verbijsterd door bizarre actie van bestuur", schrijft zij op X. Eerder verving Teunissen Ouwehand als fractievoorzitter toen die lang ziek was.

'Bestuur graaft zijn eigen graf'

Wesley Pechler, fractievoorzitter van de partij in Groningen, schrijft: "Het bestuur verdraait de feiten, betrekt de leden niet en graaft zijn eigen graf."

Ouwehand zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. In 2019 volgde ze Marianne Thieme op als partijleider van de Partij voor de Dieren. Vorig jaar legde ze tijdelijk haar werk neer omdat ze overbelast was. Afgelopen februari ging ze weer aan het werk.

Volgende week kiest bestuur nieuwe kandidaat

In juli meldde het bestuur Ouwehand voor te dragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Het partijbestuur zegt dat er sindsdien "signalen en informatie" zijn binnengekomen "die wijzen op schendingen van integriteit" door de huidige fractievoorzitter.

De Partij voor de Dieren geeft verder geen uitleg over de aard van de meldingen. De meldingen zullen onderzocht worden door een commissie.

Het partijbestuur liet eerder weten de beslissing te betreuren. Volgende week wordt er een nieuwe kandidaat gekozen om lijsttrekker te worden. De partijleden stemmen op 24 september over de kandidatenlijst voor de verkiezingen

Lees meer over:

Politiek Partij voor de Dieren