Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Opnieuw geld voor gemeentes om overlast door asielzoekers aan te pakken

Gemeentes kunnen opnieuw geld van de overheid krijgen om maatregelen te nemen tegen de overlast die asielzoekers mogelijk veroorzaken. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft hiervoor in totaal 1,25 miljoen euro gereserveerd voor 2022 en een deel van 2023, maakte hij dinsdag bekend. In 2020 en 2021 konden gemeenten hier ook al extra geld voor aanvragen.

In sommige gemeenten waar asielzoekers worden opgevangen, zorgt een kleine groep voor overlast. Het gaat om bijvoorbeeld winkeldiefstal, vernieling, intimidatie of bedreiging.

Elke gemeente heeft met andere vormen te maken, zegt Van der Burg. Om dit goed aan te kunnen pakken, is volgens hem maatwerk nodig.

De financiële regeling hangt af van het aantal opvangplekken in die gemeente. Om in aanmerking te komen voor het geld moeten gemeentes een plan van aanpak indienen. Het budget dat een gemeente kan aanvragen, varieert van 50.000 tot 150.000 euro.

Cameratoezicht en bewakers

Gemeentes kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om cameratoezicht in te stellen of bewakers in te huren, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan NU.nl.

Zo kwamen in Grave, Boxmeer en Nijmegen in 2020 boa's die fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer moesten tegengaan. In Oisterwijk werd cameratoezicht ingesteld rondom het azc.

Overlast door asielzoekers, vaak mensen uit zogeheten veilige landen die amper kans maken op een verblijfsvergunning, is al jaren bekend. De politie, het Openbaar Ministerie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers hebben landelijk al maatregelen getroffen om dit probleem in te dammen.

Het kabinet is bang dat de overlast het draagvlak voor de opvang van asielzoekers ondermijnt.