Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Oorlog Oekraïne in september: Polen levert geen wapens meer • Kim ontmoet Poetin

Sinds Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel, volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Zo probeert Oekraïne grondgebied te heroveren dat het is kwijtgeraakt, heeft het Westen wapens geleverd aan Kyiv en heeft het Kremlin een opstand weerstaan van de leider van huurlingenleger Wagner. Voor wie de draad kwijt is, maken we elke maand een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

De belangrijkste ontwikkelingen van september 2023

Wel zei Kim dat de relatie met Rusland topprioriteit is voor Noord-Korea:

De zwaarste raketaanvallen

Bekijk hieronder de beelden van de explosie:

Aanvallen op de Krim

Veel Oekraïense aanvallen focusten zich op de Krim, de regio die Oekraïne graag weer wil heroveren op Rusland. Het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol werd op 22 september geraakt door Oekraïense raketten.

Op geverifieerde beelden is te zien dat het al brandende hoofdkwartier nogmaals wordt getroffen:

Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. Oekraïne sprak een dag na de aanval van zeker negen doden en zestien gewonden. Later claimde Kyiv 34 marineofficieren te hebben gedood, al is daarvoor geen bewijs geleverd. Het Russische leger meldde in eerst instantie dat er één militair was omgekomen, maar zei later alleen dat er een militair was vermist.

Ook is er verwarring over het lot van de commandant van de Zwarte Zeevloot, Viktor Sokolov. Volgens Oekraïense bronnen is hij omgekomen. Het Russische ministerie van Defensie heeft al twee keer beeldmateriaal van hem getoond. Hoe recent deze beelden zijn, is niet duidelijk.

Eerder in de maand voerde Kyiv ook al aanvallen uit op de Russische vloot op de Krim, waarbij in elk geval een onderzeeër en een oorlogsschip beschadigd zijn geraakt. Daarop kondigde minister Fedorov van Digitale Transformatie aan dat het aantal aanvallen in de toekomst zou gaan toenemen.

Verschuivingen aan de frontlinie

Oekraïne is nu ongeveer vier maanden bezig met een tegenoffensief. Het is het leger op verschillende plaatsen gelukt om door de eerste Russische verdedigingslinies te breken.

Van grote terreinwinst is geen sprake, maar toch verschuift de frontlinie gestaag. Of zoals NAVO-chef Stoltenberg het begin september omschreef: "De Oekraïners vorderen langzamer dan gehoopt, maar ze winnen terrein met 100 meter per dag."

Bekijk hieronder de veranderingen aan de frontlinie. Op de tweede kaart zijn de veranderingen sinds 1 september te zien; de blauwe vlakken zijn heroverd door Oekraïne. De derde kaart is oud en toont de situatie eind augustus, ter vergelijking.

  • NOS/Harm Kersten

    De situatie aan het front, eind september
  • NOS/Harm Kersten

    Het blauwe gebied is afgelopen maand heroverd door Oekraïne
  • NOS/Harm Kersten

    Zo zag de situatie eind augustus eruit

De hoogste Amerikaanse generaal, Mark Milley, onderstreepte de woorden van Stoltenberg. "Er wordt nog steeds zwaar gevochten", sprak hij. Milley vond het te vroeg om te zeggen of het tegenoffensief is mislukt. Wel suggereerde hij op 11 september dat het leger moet opschieten met het maken van vorderingen.

Winter in aantocht

Volgens Milley waren er toen nog 30 tot 45 dagen over voor gevechtshandelingen, voordat de weersomstandigheden omslaan. In kouder weer is het veel moeilijker voor de strijdkrachten om zich te verplaatsen. "Ik zei aan het begin van deze oorlog dat het een lange, langzame, harde oorlog zou worden met veel slachtoffers en dat is precies wat het is."

Waar er in augustus voornamelijk vorderingen waren aan het zuidelijke front, waren die er vorige maand aan het oostelijke. Het ministerie van Defensie zei begin september dat Oekraïne bijna twee vierkante kilometer land had veroverd rond de verwoeste stad Bachmoet. Oekraïne meldde de herovering van de plaatsen Klisjtsjiivka en Andriivka. Rusland weersprak dat.

Oekraïne gaf op 17 september beelden vrij van militairen die hun vlag ophangen in wat het dorpje Andriivka zou zijn:

Rond Bachmoet wordt zeer actief gevochten en die strijd gaat ook in de koude herfst- en wintermaanden door, kondigde de Oekraïense president Zelensky aan. "We zullen er alles aan doen om niet te stoppen, zelfs niet tijdens de moeilijke dagen in de winter", zei hij op 22 september.

Volgens de president hebben Oekraïense troepen vorige winter ervaring opgedaan met strijden in zulke weersomstandigheden. Bachmoet viel begin dit jaar na een zware strijd in handen van Rusland. De stad is vooral van symbolische waarde en is nooit van groot militair strategisch belang geweest.

De oorlog in beeld

President Zelensky sprak half september de studenten van de Haagse campus van de Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool toe via een livestream. Hij hield een toespraak, waarna een korte vraag-en-antwoordsessie volgde.

De studenten waren onder de indruk: