Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ook Amsterdam sluit kantoren Suri-Change na explosies, nu alle filialen dicht

Door Joost ter Bogt

In verband met een reeks explosies zijn alle negen filialen van geldwisselaar Suri-Change gesloten op last van de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Vijf panden zijn sinds zondag al dicht. Na Den Haag sluit ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maandag de overige drie filialen van de keten in de stad. Ook een ander pand van de eigenaar is gesloten in de hoofdstad.

Suri-Change is een geldwisselketen en heeft filialen in de drie steden. Afgelopen week vonden zes explosies plaats voor verschillende panden van het bedrijf.

In de nacht van dinsdag op woensdag was het raak bij drie geldwisselkantoren in Amsterdam. Twee dagen later ging weer een explosief af bij een van die drie vestigingen. In de nacht van zaterdag op zondag was er een explosie voor het hoofdkantoor in Rotterdam. En afgelopen nacht was het raak bij de vestiging in Den Haag.

Vrijdag sloot de gemeente Amsterdam de drie getroffen panden in de stad. De drie andere vestigingen in de hoofdstad bleven open. Na de explosie bij het Rotterdamse hoofdkantoor heeft de Maasstad besloten de twee panden in de stad te sluiten. De vestigingen blijven twee maanden dicht, zegt een woordvoerder van de politie in Rotterdam tegen NU.nl.

Na de explosie van afgelopen nacht in Den Haag hebben zowel Amsterdam als Den Haag besloten alle panden in die steden voorlopig te sluiten. In Amsterdam blijven de deuren zes maanden dicht, net als in Den Haag.

Gemeente Amsterdam meldt dat zondag opnieuw een explosie heeft plaatsgevonden in de hoofdstad. Die vond plaats bij een van de al gesloten panden Jan Evertsenstraat. Wat daar is gebeurd, is vooralsnog niet duidelijk.

Wat is Suri-Change?

Suri-Change is een geldwisselbedrijf. Je kunt er verschillende valuta's wisselen. Het bedrijf kwam eerder in het nieuws vanwege een onderzoek naar criminele geldstromen. Eind maart werden in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon vijf personen aangehouden op verdenking van witwassen van crimineel geld uit cocaïnehandel.

Rotterdam verhoogt inzet rond getroffen panden

De politie-eenheden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doen los van elkaar onderzoek naar de incidenten. Wel wordt onderling informatie uitgewisseld. Alle drie de politie-eenheden houden rekening met een mogelijk verband tussen de explosies in de steden.

Of de daders achter de explosies erop uit waren dat de kantoren gesloten zouden worden, wordt nog onderzocht. Volgens een politiewoordvoerder zijn in het verleden coffeeshops in Amsterdam beschoten met als doel de panden te laten sluiten.

De politie in Amsterdam kan om veiligheidsredenen niet zeggen welke extra stappen worden genomen naar aanleiding van de explosies in de stad. In Rotterdam worden overdag en 's nachts meer agenten ingezet om te surveilleren bij de twee panden van de keten in de stad. Ook is er extra cameratoezicht.

De politie in Den Haag kon vragen van NU.nl maandag niet direct beantwoorden. In een persbericht schrijft de politie dat er een onderzoek is ingesteld. Ook worden getuigen opgeroepen zich te melden.