Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Onrust bij Partij voor de Dieren na besluit bestuur om Esther Ouwehand niet voor te dragen als lijsttrekker

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Het bestuur van de Partij voor de Dieren zegt „signalen” te hebben gekregen over mogelijke intregriteitsschendingen door Ouwehand.

In de week waarin het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren is gepresenteerd, heeft het partijbestuur onverwachts besloten om partijleider Esther Ouwehand niet voor te dragen als lijsttrekker. Het nieuws leidt tot verbaasde en kritische online reacties van partijleden, die steun betuigen aan Ouwehand en zich tegen het besluit van het bestuur keren.

Sinds het bestuur van de PvdD eerder aankondigde Ouwehand wel voor te dragen, zijn „signalen en informatie” ontvangen die zouden wijzen op mogelijke integriteitsschendingen door Ouwehand, aldus een korte schriftelijke verklaring van partijvoorzitter Ruud van der Velden. Er wordt een externe ad hoc integriteitscommissie ingesteld om onderzoek te doen, en volgende week zou een nieuwe kandidaat-lijstrekker worden geselecteerd.

Ouwehand zelf zou later vandaag met een reactie komen op het besluit van het bestuur.

Er is al langer discussie tussen het bestuur en Ouwehand over de visie op de partij, zeggen bronnen tegen NRC. Mensen die met Ouwehand werken, zeggen overvallen te zijn door het nieuws.

Een van de discussiepunten zou bijvoorbeeld de omarming van het burgerlijk ongehoorzame protest van actiegroep Exction Rebellion (XR) zijn. Het partijbestuur heeft zich hier eerder tegen verzet, Ouwehand sprak zich op het laatste congres uit voor XR, en de leden namen moties aan om de doelen van XR en protestacties te steunen.

Tweede Kamerlid Christine Teunissen noemt het „een gotspe” dat het bestuur Ouwehand via een „bizarre verklaring” aan de kant zou proberen te schuiven. „Esther heeft niks anders gedaan dan in een interne brief haar legitieme zorgen geuit over het gebrek aan professionalisering en slechte omgangsvormen binnen de partij.” De leden zouden over de lijstrekker gaan, niet het bestuur, zegt Teunissen.

De jongerenbeweging Pink! van de Partij voor de Dieren zegt „met ontzetting” kennis te hebben genomen van het nieuws, in een schriftelijke reactie. Pink! herkent zich niet in de „beschuldigingen” richting Ouwehand. „Er worden binnen de partij achter de schermen machtsspelletjes gespeeld die nu ten koste van de partijleider en partij gaan.” Pink! eist het aftreden van het bestuur.

Ouwehand begon in 2018 als waarnemend fractievoorzitter en geeft sinds 2021 leiding aan de fractie in de Tweede Kamer. Tussen oktober vorig jaar en afgelopen februari was zij tijdelijk uitgeschakeld wegens overbelasting door werk.

Toen het partijbestuur Ouwehand op 17 juli voordroeg als lijsttrekker voor de verkiezingen in november zei partijvoorzitter Van der Velden verheugd te zijn. „Esther heeft laten zien dat ze het gedachtengoed van de Partij voor de Dieren op overtuigende wijze voor het voetlicht kan brengen. Onze partij groeit als biologische kool, zowel in aantal vertegenwoordigers als ledenaantal.”

De partij staat op groei in peilingen en het sinds begin dit jaar zijn er 3.650 leden bijgekomen, waarmee het totale ledental nu 28.500 is.

Dit bericht wordt aangevuld.