Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Onduidelijkheid over deal die einde moet maken aan Azerbeidzjaanse blokkade van Nagorno-Karabach

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Humanitaire noodsituatie Azerbeidzjan en separatistische Armeniërs in Nagorno-Karabach hebben zaterdag een deal bereikt over het toestaan van goederen en noodhulp naar de met name door etnische Armeniërs bevolkte regio Nagorno-Karabach.

Aan de maandenlange blokkade van de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach leek zaterdag even een einde te zijn gekomen. Azerbeidzjan en separatistische Armeniërs in de regio bevestigden zaterdag aan Armeense en internationale persbureaus afspraken te hebben gemaakt over het toestaan van noodhulp en goederen naar de met name door etnische Armeniërs bevolkte regio. Maar nu een adviseur van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev de deal zondagochtend weerspreekt, lijkt het opheffen van de blokkade niet zeker.

Nagorno-Karabach is internationaal erkend Azerbeidzjaans grondgebied, maar wordt sinds de jaren negentig, na het vallen van de Sovjet-Unie, met name door de etnische Armeniërs die er wonen bestuurd. Sindsdien laaide het geweld er meermaals op. Zoals in 2020, toen Azerbeidzjan in een bloedige zesweekse oorlog grondgebied veroverde op de Armeense separatisten. Zeker zesduizend mensen kwamen om. Het gebied telt zo’n 150.000 inwoners.

Lees ook: Zelfs het Rode Kruis mag Nagorno-Karabach niet meer in. Enclave slaat alarm

Lachin-bergpas

Afgelopen december begon Azerbeidzjan een blokkade van de regio, en dit jaar sloot Bakoe ook het gas af. Tot 15 juni mocht het Rode Kruis nog wel essentiële goederen als medicijnen en babyvoeding het gebied in brengen. Maar omdat in die leveringen volgens Azerbeidzjan meerdere malen smokkelwaar werd aangetroffen - telefoons, sigaretten, benzine - mocht ook de hulporganisatie het gebied uiteindelijk niet meer betreden. Met lege schappen, een humanitaire noodsituatie en demonstraties in de regio tot gevolg.

Autoriteiten in Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach maakten zaterdag bekend dat de „toegang van Russische goederen” naar de regio weer is toegestaan, om zo de „zware humanitaire problemen” in Nagorno-Karabach als gevolg van de blokkades tegen te gaan. Volgens het Armeense staatspersbureau Armenpress zou daarbij ook de Lachin-bergpas, een van de belangrijkste aanvoerroutes naar het gebied, weer geopend worden voor hulpgoederen van het Rode Kruis.

Maar een adviseur van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev stelde later dat er helemaal geen afspraken waren gemaakt om de routes te openen, zo schrijft persbureau Reuters zondagochtend. Er zou een deal ophanden zijn geweest om de wegen te openen, maar volgens hem had het „illegale regime” in Nagorno-Karabach die afgeslagen.

Lees meer over de zesweekse oorlog in 2020: Armenen laten hun huizen in as achter