Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

OM eist opnieuw 16 jaar celstraf tegen Martien R. voor wapen- en drugshandel

Door onze nieuwsredactie

Het Openbaar Ministerie eist vrijdag in hoger beroep opnieuw de hoogst mogelijke celstraf van zestien jaar voor wapen- en drugshandel tegen Martien R. Twaalf andere verdachten hoorden strafeisen tot ruim tien jaar.

R. uit Oss ging in hoger beroep. Maar bij het gerechtshof in Den Bosch werd opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

Dezelfde straf werd hem in september 2021 ook al opgelegd. Het OM sprak van een familie "die in een wereld leefde met hun eigen regels en zich onaantastbaar waande".

Tegen twaalf medeverdachten klonken, na een betoog van ruim negen uur, strafeisen tot tien jaar en acht maanden. Tien van hen zij directe familie van R. De eisen zijn in veel gevallen hoger dan de eerder opgelegde straf.

De verdachten worden onder meer verdacht van de invoer van in totaal ongeveer 1900 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen in augustus 2018 en maart 2019.

Niet alle verdachten hoorden hun strafeis zelf aan. Sommigen vertrokken eerder terug naar hun cel, omdat ze het te lang vonden duren. Ook advocaten stelden dat het betoog te lang was.

Vierhonderd agenten overspoelden woonwagenkamp

R. en de meeste andere verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens politieactie Operatie Alfa. Ruim vierhonderd agenten overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen.

Daar was ook de schuur waarin de vermeende bende bijeen kwamen. De politie had daar afluisterapparatuur geplaatst.

Justitie ziet R. als de 'grote baas' van de criminele organisatie die hij samen met zijn familieleden had. Op het woonwagenkamp werden in ondergrondse opslaglocaties grote hoeveelheden harddrugs en wapens gevonden.

'Politie heeft te lang afgeluisterd'

De aanklagers spraken urenlang over de rechtmatigheid van het onderzoek. Er zouden fouten zijn gemaakt bij de start van het onderzoek en zou de politie te lang hebben afgeluisterd, waardoor ze bewust misdrijven liet gebeuren.

Advocaten vinden dat berichten uit gekraakte cryptotelefoons niet mogen worden gebruikt voor het bewijs en dat het OM te veel de media zocht om R. en zijn familie zwart te maken. Maar justitie vindt dat alles volgens de regels is gebeurd, zoals ook de rechtbank al constateerde in het vonnis.

Wanneer de uitspraak is in het onderzoek, is nog niet bekend. Gedurende het proces zijn twee verdachten overleden. Eén van hen pleegde zelfmoord.