Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Okselzweet snuiven kan volgens onderzoek helpen tegen sociale angststoornis

Door onze nieuwsredactie

De lichaamsgeur van andere mensen opsnuiven zou therapeutisch kunnen helpen tegen een sociale angststoornis. Dat blijkt volgens BBC uit eerste resultaten van een Zweeds onderzoek.

De wetenschappers hebben voor hun experiment okselzweet gebruikt. Hun vermoeden is dat de geur hersencellen activeert die verbonden zijn met emoties. Dit zou mogelijk tot een kalmerend effect kunnen leiden.

Baby's worden geboren met een sterk gevoel van geur en wat deze betekent. Zo weten zij dat de geur van hun moeder en moedermelk vertrouwd is. Maar geur waarschuwt ook voor gevaar of kan bepaalde sterke herinneringen activeren.

Aroma's worden opgemerkt in receptoren in het bovenste deel van de neus. Deze regio is sterk verbonden met het limbisch systeem, een deel van de hersenen waar herinneringen en gevoelens worden gereguleerd.

Zweet 'communiceert' met andere mensen

De Zweedse wetenschappers stellen nu dat lichaamsgeur de emotionele staat van de verspreider kan communiceren naar andere mensen. Hierdoor zou de geur van iemand die vertrouwd is, ook een rustgevend effect kunnen hebben op degene die die geur ruikt.

Tijdens het experiment namen de wetenschappers okselzweet af van vrijwilligers. Vervolgens rook een testgroep van 48 vrouwen met een sociale angststoornis dit zweet, terwijl zij deelnamen aan een mindfulnesssessie. Andere vrouwen kregen, zonder dat zij het wisten, gewone lucht voorgeschoteld.

Bij de groep die het zweet te ruiken kreeg, was het effect van de mindfulnesssessie veel sterker.

De emotie van de 'zweter' maakt niet uit

De ene helft van de vrijwilligers bij wie het zweet werd afgenomen, keek naar een romantische film. De andere helft keek naar een horrorfilm. Er bleek geen verschil te zijn tussen de vrouwen die het 'romantische zweet' kregen of de vrouwen die het 'horrorzweet' kregen.

De onderzoekers gaan nu kijken of dit inderdaad betekent dat zweet in het algemeen dit effect heeft, ongeacht de emoties die de persoon die het zweet produceert op dat moment voelt.

De wetenschappers waarschuwen met klem dat het gaat om voorlopige resultaten. Het Zweedse team presenteert de eerste bevindingen deze week op een medische conferentie in Parijs.