Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NU+ | Sanne Wevers en haar band met de balk: 'Liefde is wel heel sentimenteel'

Sanne Wevers streeft al zestien jaar naar iets dat eigenlijk niet kan: een perfecte turnoefening op een 10 centimeter brede balk. De 32-jarige Nederlandse, die zondag aan haar tiende WK begint, over het toestel dat haar olympisch kampioen maakte.

"Een liefdesrelatie met de balk?" Wevers lacht in een zaaltje van het Topsportcentrum Rotterdam hartelijk om de vraag. "Dat is wel heel sentimenteel."

De Friezin denkt een paar seconden na over een betere omschrijving van haar band met het toestel dat haar sportcarrière domineert, waarin ze duizenden uren aan trainingsarbeid heeft zitten en waarop ze olympisch goud, WK-zilver en twee keer EK-goud veroverde.

"Ergens is de balk een vriend", zegt Wevers uiteindelijk. "Zeker in trainingen, want dan zoek ik naar mogelijkheden. Tijdens wedstrijden is het echt een ander toestel. Dan moet ik alles perfect doen en dat maakt het allemaal wat minder relaxed."

"Maar ik had op vrij jonge leeftijd al door dat de balk mij goed ligt, dat ik er gevoel voor heb. En dat ik het heel erg uitdagend vind om steeds maar weer onder grote druk een goede oefening neer te zetten." Glimlachend: "Dat zullen wel de redenen zijn waarom ik dit toestel omarmd heb."

Erelijst Sanne Wevers

Waarom vindt Wevers de balk leuk?

De evenwichtsbalk is al bijna drie eeuwen oud en wordt sinds 1921 gebruikt bij turnwedstrijden. Menig Nederlander heeft als kind op het houten toestel gestaan en zich afgevraagd hoe het mogelijk is om een handstand, salto, pirouette, spagaatsprong of arabier uit te voeren op een oppervlakte van slechts 10 centimeter breed.

"Ik vind het altijd grappig dat mensen wel een beeld hebben bij de balk", zegt Wevers. "Maar dat ze zich niet kunnen voorstellen hoe je zou kunnen leren om al die acrobatische elementen erop uit te voeren. En waarom je dat leuk zou vinden. Ja, die vraag krijg ik regelmatig. Ik snap ook wel dat je angst kunt hebben voor de balk."

De olympisch kampioen van 2016 in Rio de Janeiro is voor een oefening niet bang dat ze een fout maakt en van de 1,25 meter hoge balk valt. "Die angst moet weg zijn als je een goede wedstrijd wil turnen", vertelt ze. "Maar ik voel natuurlijk wel altijd spanning. Want op balk zoek je naar marges die eigenlijk onmogelijk lijken."

Wevers omschrijft op balk turnen als het nastreven van een illusie. "Je probeert de hele tijd recht boven de balk te blijven. Maar die perfecte beweging over dat ene lijntje komt bijna nooit voor. Wat doe je al die andere keren, als het níét lukt? Hoe zorg je ervoor dat je ook dán nog binnen de marges blijft, dat je kunt reageren op foutjes en alles onder controle houdt? Dat vind ik na al die jaren nog steeds een mooi spel."

Nederlandse selecties WK turnen

Vrouwen: Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser, Sanne Wevers.

Mannen: Bart Deurloo, Jermain Grünberg, Jordi Hagenaar, Loran de Munck, Casimir Schmidt.

Wevers wil fans wat moois laten zien

Wevers debuteerde in 2007 op een WK. Haast vanzelfsprekend kwam ze in Stuttgart alleen uit op balk. Zestien jaar later is haar leven nog steeds volledig ingericht op zo goed mogelijk presteren op haar favoriete toestel.

"Ergens gaat het best ver hoeveel ik bezig ben met de balk", zegt ze. "Want als je het helemaal platslaat en alle emotie eruit haalt, dan kun je je afvragen wat ik in godsnaam aan het doen ben."

Wevers, dochter van turncoach Vincent Wevers, geeft zelf het antwoord: "Ik ben natuurlijk ook opgegroeid in een gezin dat veel waarde hecht aan turnen. Dus het begint allemaal met passie en liefhebberij voor de sport."

Daarnaast geniet ze er nog steeds van om nieuwe en spectaculaire elementen uit te voeren op de balk. "Dat is inherent aan turnen: dat je dingen probeert te doen die niet iedereen kan. En dat tot in de perfectie onder controle probeert te krijgen."

"Uiteindelijk zitten we ook in de entertainmentbusiness, turnen is echt een kijksport. Dat zie je aan de outfits die we dragen, de show rondom een toernooi", zegt Wevers. "Als ik de arena instap, hoop ik het publiek en de liefhebber iets moois te laten zien. Dat vind ik nog steeds een prachtige motivatie om te blijven turnen."

WK draait om Spelen

De WK turnen in Antwerpen (30 september-8 oktober) draaien voor Nederland vooral om plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Zowel de vrouwen als de mannen hopen zich in het Sportpaleis met het team (vijf turners in totaal) te kwalificeren voor Parijs.

Voor dat ticket moeten de ploegen in de kwalificaties in de top twaalf van het landenklassement eindigen. De Nederlandse mannen komen zaterdag (18.15-20.05 uur) in actie en weten zondagmiddag of hun missie geslaagd is. De vrouwen - met Sanne Wevers alleen op balk - turnen hun kwalificatie op zondag (16.00-17.20 uur) en horen maandagavond of ze de top twaalf hebben gehaald.

Voor specialisten als Wevers zijn er ook individuele tickets te verdienen in Antwerpen, als het met het team niet lukt. De hoogst geplaatste turnster in de WK-finale op balk die zich níét via het team of de meerkamp heeft geplaatst voor de Spelen, mag naar Parijs.