Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NU+ | Review iPhone 15 (Pro): de tijd van grote vernieuwingen is voorbij

Het grootste nieuws bij aankondiging van de iPhone 15-serie was dat de telefoons opladen met een USB-C-kabel. Vernieuwingen op de smartphonemarkt zijn niet meer zo spannend meer als vroeger. Ook nu weer: de iPhone 15 (Pro) is een toptelefoon, maar als update is hij wat saai.

Als het aan Europa ligt (en dat ligt het) dan laden we vanaf eind volgend jaar al onze telefoons, tablets en laptops op met één soort kabel: USB-C. Apple sorteert daar met de nieuwe iPhones alvast op voor en ruilt daarvoor de eigen Lightning-kabel in. Beter laat dan nooit.

In de praktijk maakt het ook niet zoveel uit dat je nu een ander kabeltje nodig hebt, al zijn de Lightning-kabels die je nog had liggen ineens niet meer bruikbaar voor de nieuwste iPhones. Verder wordt het er overzichtelijker op: elke USB-C-kabel kun je gebruiken om een iPhone op te laden. Met dezelfde kabel laad je ook een iPad en (sommige) MacBooks op. Of allerlei andere gadgets van andere merken.

De USB-C-aansluiting op de nieuwe iPhone 15 Pro.Foto: NU.nl/Rutger Otto

Nieuw uiterlijk en een actieknop

De iPhone 15 Pro-modellen zien er dit jaar iets anders uit. Ze hebben een matte kleur en een titanium behuizing. Daardoor zijn ze iets lichter en sterker dan de iPhone 14 Pro-telefoons. En de randen zijn meer afgerond, wat prettiger aanvoelt dan de scherpe hoeken van vorig jaar verschenen modellen.

Daarnaast hebben de 15 Pro-telefoons geen schuifje meer boven de volumeknoppen om het geluid aan en uit te zetten. Daar zit nu een actieknop die je naar smaak kunt instellen. Zo kun je kiezen om de camera met de knop te openen, een timer te zetten of spraakopname te maken.

Voor specifieke, veelgebruikte functies kan dit best een handige snelkoppeling zijn. Via Apples app Opdrachten kun je de knop zelfs instellen voor de favoriete app op je telefoon. Kijk je vaak op NU.nl, dan open je die app meteen door de knop in te drukken.

De iPhone 15 Pro heeft een knop die je zelf kunt instellen.Foto: NU.nl/Rutger Otto

Niet echt alsof je zeven lenzen hebt

De Pro-toestellen hebben vaak een streepje voor dankzij hun cameralenzen. En met de iPhone 15 Pro maak je weer met het grootste gemak mooie foto's. Toch zijn de verbeteringen dit jaar summier. De foto's vangen iets meer detail en contrast. En handig is dat de camera automatisch dieptegegevens vastlegt bij mensen en dieren. Zo kun je achteraf de scherptediepte inschakelen en er een portretfoto van maken.

Door in de camera op 1x te tikken, schakel je tussen verschillende brandpuntsafstanden: 24, 28 en 35 millimeter. Dat komt neer op 1x, 1,2x en 1,5x zoomen. "Alsof je zeven pro-lenzen op zak hebt", schrijft Apple. In de praktijk is dat vooral een sterk staaltje marketing. Overigens kan de grote iPhone 15 Pro Max tot vijf keer zoomen, terwijl de normale Pro op drie keer blijft steken. Dat heeft volgens Apple te maken met de beperkte ruimte in het toestel om de grotere lens kwijt te kunnen.

Foto's gemaakt met iPhone 15 Pro

Accu valt erg tegen

De grootste misser tot nu toe is de accu van de iPhone 15 Pro. In een week testen is het nog niet gelukt om de dag op een lading vol te maken. Daarmee presteert hij gevoelsmatig minder goed dan de iPhone 14 Pro na een jaar. Ook andere mensen klagen online over de prestaties van de accu en er zijn berichten dat de telefoon op sommige momenten snel warm wordt, wat de accu eveneens niet ten goede komt.

In tests komen de iPhone 15 Plus en iPhone 15 Pro Max een stuk beter uit de verf. Ook de reguliere iPhone 15 houdt het langer vol dan het Pro-model.

iPhone 15 is toch een aantrekkelijke koop

Wel fijn is dat de nieuwe iPhones dit jaar eens niet duurder zijn geworden. De iPhone 15 Pro is 100 euro goedkoper dan de iPhone 14 Pro bij verschijning. Ook de reguliere iPhone 15 is goedkoper dan de iPhone 14 vorig jaar: 969 euro in plaats van 1.019 euro.

De iPhone 15 is sowieso een aantrekkelijke koop. De telefoon heeft vrijwel alle Pro-functies gekregen van de iPhone 14 Pro vorig jaar, zoals het Dynamic Island (de uitsnede in het scherm), de 48 megapixel-hoofdcamera en een snelle A16 Bionic-chip.

Wat betreft de iPhone 15 Pro; die is lastig aan te raden dit jaar. Heb je de afgelopen twee of drie jaar al een Pro-model gekocht, dan doe je er goed aan om nog een jaar te wachten. Heb je een wat ouder model, dan zijn er in de loop der jaren genoeg vernieuwingen geweest om de aankoop te verantwoorden.

Maar de tijden zijn definitief voorbij dat het elk jaar of elke twee jaar vanwege grote updates aantrekkelijk was om een nieuwe iPhone te kopen.