Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NU praat je bij | Waarom we niet alleen zwaar nieuws op de voorpagina hebben

Door Lena Sanders

In NU praat je bij geven we je de laatste updates over de schietpartijen van donderdag in Rotterdam. We vertellen je hoe we zorgen voor een mix op de voorpagina en duiken in de inflatiecijfers.

Een dag later krijgen we een steeds beter beeld van de schietpartijen én van de dader. De collega's op de nieuwsredactie vatten samen wat we weten over schutter Fouad L. Daardoor weten we dat de dader in het verleden "psychotisch gedrag" vertoonde. Maar wat betekent dat precies? Dat leggen we uit in 100 woorden.

Ook het Erasmus MC kwam met een update en liet weten dat er signalen waren dat schutter het op de examencommissie gemunt had.

Hoe deel je met zo veel zwaar nieuws een voorpagina in? Onze samensteller Leon Moleman zat gisteravond en vandaag achter de knoppen en legt het uit.

"Mensen kwamen vooral voor nieuws over Rotterdam naar de site. Dat wil niet zeggen dat voor ander nieuws geen plek was. Er gebeurt immers meer in de wereld. Vandaar dat ook belangrijk nieuws vanuit de Belastingdienst of de vondst van de oudste schoenen van Europa zichtbaar blijft, al is dat misschien een paar plekjes lager op de site."

Leon benoemt het al: er was ook opmerkelijk nieuws over de Belastingdienst. De fiscus zoekt namelijk 500.000 mensen die samen 234 miljoen euro terugkrijgen. Het gaat om mensen die geen belastingaangifte over 2022 hebben gedaan en waarschijnlijk recht hebben op teruggave. Denk jij dat je een van deze personen bent? Hou dan de post in de gaten.

Van de ene financiële kwestie naar de andere: we berichtten vanmorgen dat de inflatie is gezakt naar 0,2 procent. Het artikel riep ontzettend veel reacties én vragen op. Want hoe komt het dat we hier maar weinig van merken in onze portemonnee? Economieredacteur Thijs Rösken vertelt er meer over.

"Eigenlijk wordt de inflatie berekend met een mandje producten. Daarin zitten boodschappen, huur, energie, diensten en andere spulletjes. Alles heeft een bepaalde weging, zodat statistiekbureau CBS kan berekenen hoeveel de prijzen stijgen of dalen voor jou en mij."

"Zo zorgen de lagere energieprijzen ervoor dat de inflatie best wel laag is. Maar doordat boodschappen en andere diensten wel in prijs stijgen, is er nog geen sprake van een prijsdaling. Het inflatiecijfer van 0,2 procent heeft in zekere zin geen impact op de prijzen van boodschappen."

In dit artikel vertelt onze economieredactie je er meer over.

Om af te sluiten én omdat het bijna weekend is nog een laatste leestip. Collega Sarah Sitanala heeft een artikel over bedrijfsfeestjes geschreven. Doe er je voordeel mee!

We zijn erg benieuwd naar je mening over dit artikel. Wil je in minder dan een minuut deze anonieme vragen voor ons beantwoorden? Bedankt!