Door Lena Sanders
In NU praat je bij blikken we vandaag terug op de dodelijke schietpartijen in Rotterdam. Hoe gaat het er vanaf de eerste melding aan toe op onze redactie en hoe komen wij zo snel aan onze beelden?
Werken bij een nieuwssite betekent dat je soms redelijk weet wat er op de planning staat, maar het nieuws kan je ook overvallen. Dat laatste gebeurde donderdag rondom de schietpartijen en branden in Rotterdam.
Bij de schietpartijen vielen drie doden. Een 39-jarige vrouw overleed nadat ze was beschoten in haar woning. Later op de avond overleed ook haar 14-jarige dochter aan haar verwondingen.
Het andere dodelijke slachtoffer, een 53-jarige man, was aan het werk als docent in het Erasmus MC. Na een klopjacht pakte de politie een 32-jarige man op.
Chef nieuws en interactie Kim Einder vertelt over de eerste melding, die om 15.04 uur binnenkwam. "Een schietpartij in een grote stad is - helaas - op zich niet heel uitzonderlijk meer. Maar toen we de politie belden voor meer informatie, vertelde die dat een woordvoerder naar het incident toe ging. Dat is altijd wel opvallend. Dat is een aanwijzing dat er meer aan de hand is."
Op de redactie gaat de 'nieuwstrein' dan steeds harder rijden, vertelt Kim. "Dat ene schietincident blijken er twee, die ene brand blijken er twee. Maar lang niet alle informatie is op zo'n moment betrouwbaar en de politie kan niet alle informatie direct bevestigen. Toch publiceren we details pas als we die zeker weten. Op basis van de politie, het ziekenhuis of de gemeente."
Vrij snel na de eerste berichten staan ook de eerste beelden uit Rotterdam op de site. Onze chef video Frank Brinkhuis vertelt hoe we tijdens dit soort grote nieuwsmomenten aan beelden komen.
"We staan in nauw contact met 'nieuwsjagers'. Deze mensen gaan achter alle 112-meldingen van de politie aan en maken vervolgens video's op locatie. Daarnaast zoeken we via sociale media naar beelden. We vragen mensen of we hun video's mogen gebruiken op de site. Ook sturen onze lezers ons foto's en video's."
Onze verslaggever Job van der Plicht rijdt ondertussen naar het Erasmus MC. Hij staat rond 17.00 uur aan de zuidkant van het ziekenhuis. "Ik ben in mijn loopbaan op veel plekken geweest en heb veel gezien, maar de hoeveelheid hulpdiensten die hier aanwezig waren, zag ik nooit eerder", zegt hij.
"Juist bij dit soort grote nieuwsmomenten verandert onze nieuwsredactie in een soort geoliede machine", legt Kim uit. "Bij groot nieuws als dit wíl je ook gewoon graag werken. Je bent journalist geworden om verslag te doen van groot nieuws. Zelfs bij verschrikkelijk nieuws als dit."
Uiteraard houden we je de rest van de avond op de hoogte van het laatste nieuws.
We zijn erg benieuwd naar je mening over dit artikel. Wil je in minder dan een minuut deze anonieme vragen voor ons beantwoorden? Bedankt!