N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Verhuizing Aegon Aegon heeft toestemming van de aandeelhouders om juridisch naar Bermuda te verhuizen. Tegelijk neemt de verzekeraar afscheid van de code-Tabaksblat, waarvan ze juist een van de voortrekkers was.
Voor het handjevol oudere individuele aandeelhouders dat aanwezig is, voelt het na afloop als een laatste keer: de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Aegon (bava) vrijdagochtend aan het Aegonplein in Den Haag. Onderwerp van de ingelaste vergadering is de omstreden juridische verhuizing van de verzekeraar naar Bermuda.
Een zeer grote meerderheid van de aandeelhouders die hun stem uitbrachten stemde voor: 98,8 procent. Na dit weekend, als ook een tweede bava in Luxemburg zaterdag ermee instemt, heeft Aegon afscheid genomen van Nederland als juridische zetel en van De Nederlandsche Bank als toezichthouder. Dat was nodig omdat Aegon sinds de verkoop van haar Nederlandse tak aan ASR amper nog activiteiten in Nederland had.
Een verhuizing naar Spanje werd afgehouden door de toezichthouder, waarna de Bermudaanse toezichthouder bereid bleek Aegon ‘over te nemen’. De verzekeraar houdt het hoofdkantoor, inclusief belastingplicht, in Nederland.
Maar voor het kleine groepje kleinere beleggers dat aanwezig is, is het zeer waarschijnlijk ook een afscheid van hun gewoonte om de aandeelhoudersvergaderingen van de verzekeraar te bezoeken. Bestuursvoorzitter van Aegon Lard Friese verraste de vergadering namelijk door mee te delen dat ava’s voortaan in Bermuda plaatsvinden – in de documenten vooraf zei het bedrijf nog na te denken over Nederland, Bermuda of elders. Kleine kans dat de Nederlandse individuele beleggers de vlucht van 10 uur en bijna duizend euro naar het eiland een eind voor de kust van de Verenigde Staten afleggen.
De plek van de volgende ava’s en bava’s is vrijwel de enige verrassing deze vrijdag. Deze keer geen bloemen die Friese een allergieaanval opleveren, zoals tijdens de vorige bava gebeurde. Slechts twee usual suspects stellen vragen: de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Stichting Rechtsbescherming Beleggers. Binnen een uur en 20 minuten wordt de vergadering door president-commissaris Bill Connelly afgehamerd. Hierdoor kunnen de aanwezigen ruim voor 11 uur al aan de geserveerde ‘lichte lunch’ – al kunnen velen de verleiding van de broodjes kroket die ook weer klaar staan niet weerstaan.
Dat er geen verrassingen zijn en zo’n hoog percentage aandeelhouders voor de verhuizing stemt, is het resultaat van een aantal intensieve weken voor het bestuur van Aegon. Na de aankondiging ervan op 30 juni kwam er veel kritiek van aandeelhouders. Zij hebben onder het Bermudaanse recht veel minder te zeggen bij bedrijven dan volgens Nederlandse wetgeving.
Daarop verruimde Aegon tweemaal de rechten van de aandeelhouders, door een aantal bepalingen in de eigen statuten op te nemen. In een eerste ronde in augustus ging dat onder meer over het beloningsbeleid van de bestuurders. Toen aandeelhouders nog niet tevreden waren, kwamen daar half september nog de macht over aandeleninkoop, dividend en de uitgifte van nieuwe aandelen bij.
VEB-voorman Gerben Everts noemde het hele proces tijdens de aandeelhoudersvergadering dan ook „slordig”. Hij had liever gezien dat Aegon „intrinsiek gemotiveerd” was geweest om de aandeelhouderrechten volgens Nederlandse maatstaven te behouden. Bestuursvoorzitter Friese benadrukte in zijn reactie dat hij juist heel tevreden was over de gang van zaken. „We konden niet eerder met stakeholders praten. Het was juist de bedoeling dat we met het concept in de hand feedback zouden ophalen. En ja, die bemoeienis van onze aandeelhouders heeft wijzigingen opgeleverd. Daarmee vind ik het een gebalanceerd, goed uitgedacht proces.”
De VEB was over nog iets zeer teleurgesteld. De verhuizing naar Bermuda is voor Aegon namelijk aanleiding om afscheid te nemen van de Nederlandse corporate governance code. Voortaan wil de verzekeraar zich houden aan ‘internationale governance standaarden’, zonder die precies te definiëren.
Everts wijst erop dat Aegon juist altijd een van de voortrekkers was van de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven, waarin regels staan over transparantie, controle door commissarissen en macht van de aandeelhouders – inmiddels zijn er ook duurzaamheidsregels aan toegevoegd. De code kwam voort uit de commissie-Peters, genoemd naar de voorzitter en voormalig bestuursvoorzitter van Aegon Jaap Peters. De meeste mensen kennen de code als de code-Tabaksblat. Wijlen Morris Tabaksblat was weer voorzitter van de raad van commissarissen van Aegon. Everts: „Voor een bedrijf met die historie en dat bovendien zelf aandeelhouder is van veel bedrijven en hen actief vraagt om zich aan gedragscodes te houden, is dit een teleurstellend besluit.”
Lees ook: Code goed bestuur is toe aan reparatieSowieso vindt Everts de verhuizing naar Bermuda een onzalig idee – ook al legt zijn VEB zich er inmiddels wel bij neer. De voormalige toezichthouder – hij was als bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten tussen 2012 en 2020 verantwoordelijk voor de kapitaalmarkten – meent dat de Bermuda Monetary Authority niet gelijkwaardig is aan Europese toezichthouders, zoals Aegon stelt.
„Pas recent is de status van Bermuda als verdacht fiscaal regime geschrapt door de Europese Unie”, stelde Everts. „Dat de regels daar inmiddels equivalent zijn van de Europese financiële regels voor verzekeraars, betekent niet dat al het toezicht ook gelijkwaardig is. Ze hebben geen prikkel om wet- en regelgeving zodanig te interpreteren dat beleggers en klanten worden beschermd. In Bermuda zijn er nauwelijks investeerders. En ook geen klanten.”