Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nieuw weerrecord: voor het eerst regionale septemberhittegolf van zeven dagen

Door onze nieuwsredactie

De herfst staat voor de deur, maar op de valreep heeft Nederland alsnog een hittegolf record te pakken. Want nog nooit telde ons land een regionale septemberhittegolf die zeven dagen duurde.

Het record werd volgens Weerplaza verbroken deze zondagochtend verbroken. Om 10.00 's ochtends uur werd er namelijk in Hoek van Holland 25 graden gemeten. Op dit weerstation duurt de hittegolf nu zeven dagen. Het oude record dateert uit 1947, 1999 en 2016 en telt zes dagen.

Er is sprake van een regionale hittegolf als er aan twee voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het tenminste vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden zijn, en op drie van die dagen moet de 30 graden worden gehaald. Vanaf vrijdag was er in zowel Hoek van Holland als op de stations in Gilze-Rijen en Eindhoven sprake van zo'n hittegolf.

Weerplaza verwacht dat deze regionale hittegolf nog een aantal dagen aanhoudt. Een landelijke hittegolf lijkt wel uitgesloten. Daarvoor moet het vandaag en morgen bij het hoofdstation in De Bilt 30 graden worden.

"Vandaag is er een kans dat dat lukt, maar morgen is die kans een stuk kleiner", vertelt Floris Lafeber van Weerplaza. "Hierdoor zal het waarschijnlijk niet tot een officiële hittegolf komen." De laatste hittegolf in De Bilt was van 9 tot en met 16 augustus 2022.

Een ander record dat er wel aan zit te komen is het aantal zomerse dagen op rij in De Bilt. Sinds maandag is daar zeven dagen achtereen 25 graden of meer gemeten, een evenaring van het record uit 2005. Met een verwachte maximumtemperatuur van 28 graden kan daar dus nog een dag bij komen.

Lees meer over:

Weer Binnenland