Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Netanyahu stelt debat over omstreden juridische hervormingen Israël maandenlang uit

Door onze nieuwsredactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen uit tot eind juli. Dan keert het Israëlische parlement, de Knesset, terug van het zomerreces.

Netanyahu zei tijdens een toespraak dat hij het land niet wil verdelen. Tijdens de tussenpauze wil hij een dialoog opstarten om de onrust rondom de geplande hervormingen weg te nemen. "We zitten in een precaire situatie."

De geplande hervormingen zorgen al maanden voor grote demonstraties. Tegenstanders waarschuwen dat de regering haar macht wil vergroten ten koste van de onafhankelijke rechterlijke macht.

In de plannen van de rechtse coalitie zou het Israëlische hooggerechtshof minder invloed krijgen. Ook zou de benoeming van alle rechters goedgekeurd moeten worden door de Knesset, het parlement van Israël. Daarin hebben de Likud-partij van Netanyahu en haar coalitiegenoten sinds de verkiezingen van november een meerderheid.

Netanyahu stelt dat de hervormingen ervoor zorgen dat de "balans" tussen de rechtspraak en het parlement wordt hersteld. Tegenstanders zijn juist van mening dat die balans veel te ver zou doorslaan richting het parlement. De hervormingen zouden de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantasten.

Ontslag van defensieminister leidt tot woede

Defensieminister Yoav Gallant werd zondag ontslagen door Netanyahu. Gallant liet zich een dag eerder in een toespraak op televisie kritisch uit over de aangekondigde hervormingen. Dat is extra pikant, omdat hij een partijgenoot van Netanyahu is.

Een enorme menigte - door Israëlische media geschat op 80.000 demonstranten - verzamelde zich maandagmiddag rond het parlement in Jeruzalem om te protesteren tegen de hervorming en het ontslag van Gallant.