Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederlandse hulpverlener in Griekenland niet meer aangeklaagd voor spionage

Door onze nieuwsredactie

De Nederlandse reddingswerker Pieter Wittenberg en 23 medeverdachten staan in Griekenland niet langer terecht voor spionage. De rechter schrapte die aanklacht, onder meer vanwege fouten die in het proces zijn gemaakt. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens de tweede dag van het proces op het Griekse eiland Lesbos.

De reddingswerkers worden wel nog altijd verdacht van onder meer mensensmokkel, vervalsing en het witwassen van geld. Dat kan hen op hoge boetes en meerdere jaren celstraf komen te staan. Het is niet duidelijk wanneer de rechter die zaak behandelt.

De hulpverleners zijn aangeklaagd omdat zij in 2016 en 2017 vluchtelingen hielpen in de Middellandse Zee. Ze haalden mensen uit het water en deelden onder meer drinkwater en zwemvesten uit. Meestal kwamen de vluchtelingen per boot aan vanuit Turkije. Daarom beschuldigt een Griekse aanklager de hulpverleners van mensensmokkel.

De 75-jarige Wittenberg en zijn medeverdachten ontkennen de beschuldigingen. Zij zeggen mensenlevens te hebben gered. Wittenberg werkte als schipper op een reddingsboot. Onder de andere verdachten zijn onder meer duikers uit verschillende landen, die vluchtelingen uit zee hebben gered.

Het proces zou eigenlijk al in november 2021 plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld omdat de rechtbank niet bevoegd was. De zaak is toen doorverwezen naar de rechtbank die deze week de kleinere vergrijpen behandelde. Onder meer omdat de buitenlandse verdachten geen vertaling van de aanklachten tegen hen hebben ontvangen, haalde de rechter een streep door de zaak.

Internationale hulporganisaties steunen verdachten

Onder meer Amnesty International maakt zich al jaren hard voor de verdachten en heeft de Griekse autoriteiten meermaals opgeroepen de rechtszaak in te trekken. Volgens een woordvoerder is er sprake van "het criminaliseren van solidariteit".

Human Rights Watch sprak eerder van een "politiek gemotiveerd" proces dat is bedoeld om andere hulpverleners te intimideren. De Verenigde Naties riepen de Griekse autoriteiten vrijdag ook op de zaak te staken. De organisatie noemt rechtszaken als deze "zwaar verontrustend".

Lees meer over:

Griekenland Vluchtelingen Lesbos Vluchtelingencrisis Buitenland