Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederland wil in zomer F-16-trainingen Oekraïeners starten

Door onze nieuwsredactie

Nederland werkt samen met Denemarken en de Verenigde Staten om nog deze zomer te beginnen met F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Dat zei defensieminister Kajsa Ollongren donderdag.

Ze deed haar uitspraak na een overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep. In die groep zitten landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen.

Ollongren is blij met de steun voor het trainen van Oekraïners, laat ze op Twitter weten. Nederland gaat die trainingen leiden samen met Denemarken. Er wordt al lang gesproken over F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Over de precieze invulling ervan wordt nog overlegd in de contactgroep, zei Ollongrens Amerikaanse collega Lloyd Austin eerder.

Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling.

Nog geen groen licht voor leveringen F16's aan Oekraïne

Deze week werd wel een belangrijke doorbraak bereikt, toen de Verenigde Staten toestemming verleenden voor de trainingen. Dit besluit betekent nog niet dat er ook vliegtuigen geleverd zullen worden, benadrukken de betrokken landen steeds. Daar zou nog geen besluit over genomen zijn. De hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley, zegt dat de F-16's hoe dan ook geen "magisch wapen" zullen zijn in de strijd van Oekraïne tegen de Russische bezetter.

De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zegt Milley. Toch kan volgens hem niet uitgesloten worden dat dat is gebeurd. Rusland stelt dat pro-Oekraïense milities Amerikaanse pantservoertuigen hebben gebruikt voor aanvallen op Russische bodem.