Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederland koopt aandelen KLM. Is dat slim?

Nederland gaat nieuwe aandelen in Air France-KLM kopen. Op basis van de huidige verwachtingen wordt hier circa 220 miljoen euro aan uitgegeven. Dat schrijven minister van Financiën Sigrid Kaag en minister van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. 'Je vraagt je af of dit geen bodemloze put is', zegt Ties Joosten, auteur van het boek De Blauwe Fabel over KLM.

Flickr

'Je kunt je afvragen of dit slim is. Air France heeft de stap gezet naar vrachtvervoer, je kunt je afvragen of nog meer vervoeren in de lucht strookt met de gestelde klimaatdoelen', zegt Joosten. Als reden van deze grote investering in Air-France KLM wordt gegeven dat Nederland bang is dat anders het aandelenbelang verwatert. Is dit een valide redenering? 'De groei van de luchtvaart lijkt een autonoom proces. Tot 2019 had Nederland helemaal geen aandelen, daarna is voor 750 miljoen aan aandelen gekocht, nu weer 200 miljoen erbij om dat op peil te houden, je vraagt je af of dit bodemloze put is om dat vermeende belang op peil te houden'.

Forse korting

KLM geeft nu zijn aandelen uit tegen een koers van 1,17 euro. Wat een forse korting lijkt vergeleken met 4,35 euro maandag. Is het een slimme keuze van het kabinet om nu aandelen te kopen? Joosten weet niet of het verstandig is als de Nederlandse Staat zich als een 'durfinvesteerder' op deze markt moet bewegen. 'Het gaat om de hub-functie die koste wat kost in stand gehouden moet worden, terwijl het maar helemaal de vraag is of Nederland gebaat is bij een zo groot mogelijke KLM en een zo groot mogelijk Schiphol.'

Lees ook | Nederland gaat nieuwe aandelen AirFrance KLM ook opkopen

Met name de linkse oppositie is mordicus tegen de aankoop van nog meer aandelen KLM. Volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kroger gaat er 'weer belastinggeld richting een failliet businessmodel dat niet past in de klimaatdoelstellingen. Het is niet verenigbaar met de klimaatdoelen'. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft er 'veel vragen bij en zorgen over. Hoekstra beloofde destijds invloed in te kopen - maar de arbeidsomstandigheden zijn slecht, en nu moet er meer geld bij'.