Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Minister: maandbedrag van €225 voor verplichte aov zelfstandigen

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zal voor sommige zzp’ers een flinke maandlast zijn. — © Getty Images

Den Haag -

Zelfstandigen gaan straks rond de €225 per maand aan premie betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) „op basis van de huidige inzichten.” Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8%.

Voor zelfstandigen met lagere inkomsten zal de premie lager uitvallen, en het bedrag is van de belasting aftrekbaar. Maar „voor sommige zelfstandigen is dit ook echt een groot bedrag”, erkent de bewindsvrouw. Zij rekent erop dat zelfstandigen, zoals freelancers, de hogere kosten kunnen doorrekenen door hogere tarieven te vragen van opdrachtgevers.

Tot nu toe doet een flink deel van de zelfstandigen dat nog niet, bijvoorbeeld uit angst om opdrachten te verliezen aan goedkopere concurrenten. Maar als de aov straks verplicht is, zal dat aandeel toenemen, verwacht Van Gennip.

Wachttijd

De verplichting om langdurig verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte of letsel, maakt deel uit van het pensioenakkoord en de hervormingen van de arbeidsmarkt. Van Gennip kiest voor een wachttijd van één jaar waarin zelfstandigen zelf hun inkomensverlies moeten opvangen. Daarna komt de verzekering tot uitkering.