Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Minder veerdiensten tussen Ameland en Holwerd door verzanding vaargeul

Door onze nieuwsredactie

Maandag zullen er tijdens laag water, tussen 16.00 uur en 18.00 uur, minder veerboten varen tussen Waddeneiland Ameland en het Friese Holwerd. De vaargeul is op sommige momenten niet veilig te bevaren vanwege verzanding, meldt rederij Wagenborg. De komende maanden kunnen meer diensten vervallen.

Zaterdag werden er ook al een aantal veerdiensten geschrapt. De directeur van rederij Wagenborg, Ger van Langen, verwacht dat er de komende maanden meer diensten zullen vervallen als er geen oplossing komt voor het verzanden van de vaargeul. "Rijkswaterstaat doet zijn best, maar het proces van verzanding gaat sneller dan gedacht," schrijft Van Langen in een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat waarin hij aandringt op maatregelen.

De overheidsdienst baggert de vaargeul regelmatig uit, maar natuurwetgeving bepaalt dat het zand het gebied niet mag verlaten en dus ergens anders in de Waddenzee wordt gestort. Dat keert dan snel weer terug in de vaargeul. "In feite ben je zand aan het rondpompen", aldus Van Langen. Wat hem betreft moet er andere oplossing komen, maar laat het aan Rijkswaterstaat over om daarover te beslissen. Donderdag heeft hij hierover een gesprek met ambtenaren op het ministerie.

De vaargeul is al langer een probleem. Wagenborg zei eerder al dat de geul te smal is geworden, doordat hij deels is dichtgeslibd. In oktober meldde de rederij daarom op eenrichtingsverkeer over te gaan als de waterstanden te laag zijn.

Rijkswaterstaat laat weten dat het een bekend probleem is, maar kan er volgens een woordvoerder op dit moment verder niets over zeggen.