Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Milieuorganisatie eist intrekken vergunningen veehouderijen

Auteur s : BNR Webredactie en ANP

Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt. Dat heeft milieuorganisatie MOB geschreven in een brief aan de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg. Dat meldt NRC.

'In sommige gevallen is de overheid verplicht om vergunningen in te trekken', zegt advocaat Valentijn Wösten. Hij probeert op basis van eigen onderzoek door MOB en Vereniging Leefmilieu de vergunning van veertig zogeheten piekbelasters ingetrokken te krijgen. Dat moet volgens de organisaties gebeuren als de bedrijven geen gebruikmaken van de vrijwillige uitkoopregeling waar het kabinet mee komt.

Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt. Dat heeft milieuorganisatie MOB geschreven in een brief aan de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg.
Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt. Dat heeft milieuorganisatie MOB geschreven in een brief aan de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg. (ANP / Richard Brocken)

'Het innemen van vergunningen van piekbelasters is zowel de snelste, goedkoopste, meest effectieve en meest eenvoudige manier om serieuze emissiereductie te realiseren', stellen de organisaties in een verklaring.

Lees ook | 'De coalitiepartijen moeten de BBB en haar standpunten heel serieus nemen'

Luchtkasteel

Of deze nieuwe strategie gaat werken, moet 'in de komende maanden of jaren duidelijk worden', zegt Wösten. Volgens de jurist is het heel onwaarschijnlijk dat met nieuwe innovatieve staltechnieken de uitstoot van ammoniak uit stallen voldoende zal verminderen. 'Die staltechniek werkt slecht, wie daar na veertig jaar nog grote verwachtingen van heeft gelooft in een luchtkasteel.'

De weg naar het intrekken van natuurvergunningen 'moet openliggen', vindt de raadsman. Provincies hebben nu 16 weken de tijd om besluiten te nemen over de intrekkingsverzoeken. Als ze weigeren, wil MOB (Mobilisation for the Environment) naar de rechter stappen.

Lees ook | Coalitie overlegt: hoe nu verder?

BBB

In alle provincies worden momenteel besprekingen gehouden voor het vormen van nieuwe coalities, na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. In alle provincies werd de BBB de grootste partij. De partij is fel tegen elke vorm van dwang om veehouders te laten inkrimpen of stoppen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen