Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Massaprotest in Franse steden tegen verhoging pensioenleeftijd

Demonstranten op de Place de la Concorde

In verschillende Franse steden zijn massaprotesten tegen de door president Macron doorgedrukte verhoging van de pensioenleeftijd. Op het Place de la Concorde in Parijs hebben zich vele duizenden betogers verzameld, meldt de Franse nieuwszender BFMTV.

De politie zet waterkanonnen in om de betogers uit elkaar te drijven. Ook is op tv te zien dat er vuurwerk naar agenten wordt gegooid. Op verschillende plaatsen is sprake van brandstichting.

Macron heeft via een grondwettelijke procedure het parlement omzeild om de pensioenleeftijd te kunnen verhogen van 62 tot 64 jaar, tot grote onvrede van oppositiepartijen en demonstranten. Behalve in de hoofdstad wordt ook in Dijon, Lille, Marseille, Lyon, Grenoble en Bordeaux geprotesteerd tegen de impopulaire maatregel.

In Dijon zijn poppen met het gezicht van Macron en andere kabinetsleden in brand gestoken door betogers:

Vakbonden hebben opgeroepen tot een nieuwe landelijke stakingsdag. Die staat gepland op donderdag 23 maart. Tegen de geplande pensioenleeftijdsverhoging is al maanden actiegevoerd.

Vlak voor de stemming in het parlement gebruikte Macron zijn presidentiële bevoegdheden, die nogal verstrekkend zijn, om de wet door te voeren.