Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Marokko telt zeker 2.000 doden door aardbeving, mensen slapen nacht buiten

Marokko is vrijdagavond getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8. In dit blog doet NRC verslag van de laatste ontwikkelingen.

Wat weten we tot nu toe over de aardbeving in Marokko?

Marokko is vrijdagavond rond 23.00 uur getroffen door een aardbeving, de dodelijkste sinds 1960. Het epicentrum van de beving lag in het zuiden van het land, in het Atlasgebergte, zo’n 71 kilometer ten zuidwesten van de tweede grootste stad van het land, Marrakech. Dit is wat we tot nu toe weten over de natuurramp:

  • Het dodental is sinds vrijdagavond rap opgelopen. In de nacht van zaterdag op zondag stelde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vast dat zeker 2.012 mensen zijn omgekomen en 2.059 mensen gewond raakten, van wie 1.404 zwaargewond.
  • Hoogstwaarschijnlijk zijn in werkelijkheid veel meer mensen omgekomen bij de natuurramp. Het gebied dat het zwaarste is getroffen is bergachtig. Wegen die naar de slachtoffers leiden zijn geblokkeerd, waardoor hulpdiensten slecht bij het getroffen gebied kunnen komen. Mogelijk liggen nog veel mensen onder het puin.
  • In de nacht van zaterdag op zondag sliepen veel gezinnen in de getroffen gebieden op straat, omdat hun huizen zijn verwoest of uit angst voor instortingen. „Het is een pijnlijke ervaring”, zei de 68-jarige Noureddine Lahbabi tegen persbureau Reuters, terwijl hij en zijn vier kinderen zich opmaakten om in de straten van Marrakech te slapen.
  • Een beving van deze kracht is zeldzaam in deze regio, zei geoloog Douwe van Hinsbergen, verbonden aan de Universiteit Utrecht, zaterdag tegen NRC. „De Atlas wordt omhooggeduwd doordat de Afrika-aardplaat en de Europa-aardplaat naar elkaar toe bewegen, maar dat gaat extreem langzaam”, aldus Van Hinsbergen. „In Marrakech zijn gebouwen van zo’n vijfhonderd jaar oud beschadigd: dat geeft aan dat zulke zware schokken zeldzaam zijn.”
  • Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de aardbeving. De nationale vlag zal op alle openbare gebouwen halfstok worden gehesen. Momenteel proberen reddingsteams, aangestuurd door de strijdkrachten, het getroffen gebied te voorzien van schoon drinkwater, voedsel, tenten en dekens.
  • Nederland steun Marokko met 5 miljoen euro, zo maakte demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking, VVD) zaterdag bekend. Deze noodhulp zal via het Rode Kruis in Marokko belanden. Amsterdam en Rotterdam maakten bovendien bekend 1 euro per inwoner te doneren aan de slachtoffers van de beving.
  • Het Rode Kruis opende zelf Giro 6868, waar mensen donaties kunnen doen voor hulpverlening door de Rode Halve Maan, de naam van de organisatie in Marokko. De organisatie heeft nog niets bekendgemaakt over het bedrag dat daar tot nu toe binnenkwam.
Lees meer over hulpacties die vanuit Nederland op gang zijn gekomen: ‘Mijn vrienden van de motorclub doneren bloed’