Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Marokkaanse Nederlanders proberen familie te bereiken: "Onder puin bedolven"

Reddingswerkers zoeken in het puin in het plaatsje Moulay Brahim

Vlak bij het epicentrum van de aardbeving die het zuiden van Marokko vannacht trof, woont de familie van Karima (40) uit Eindhoven, in het Douar Tafghaght. Het is een van de vele dorpen in het Atlasgebergte die moeilijk te bereiken zijn en waar hulp lang op zich liet wachten.

Het dorp waar haar vader is geboren, is bijna volledig verwoest. Karima, die zelf in Rabat op vakantie was, voelde ook daar bevingen. Toen ze in contact kwam met haar familie hoorde ze dat een aantal familieleden onder het puin bedolven was.

"Alles lag plat, het was donker. Na een lange nacht kwam 's ochtends pas hulp naar het afgelegen dorp. Mijn neef, zijn vrouw en kleine kinderen lagen onder het puin. Toen we hoorden dat de bevingen daar nog heftiger waren, ging hun zoon vanuit Marrakech met de brommer naar het dorp om zijn ouders te zoeken", vertelt Karima. Een reis die normaal twintig minuten kost, maar waar hij door de slechte staat van de weg nu anderhalf uur over deed.

Na acht uur zoeken wist deze zoon, de 19-jarige Redouan, zijn ouders en broertje en zusje terug te vinden. Die liggen nu in een ziekenhuis in Marrakech. Redouan zegt tegen de NOS dat ze zware verwondingen hebben opgelopen, maar van geluk mogen spreken dat ze het overleefd hebben

"Inwendige bloedingen, gebroken botten. Als ze een betonnen dak zouden hebben gehad, zouden de bevingen fataal geweest zijn", zegt Redouan.

"Het is dankzij de mensen die het wel overleefd hebben dat er mensen gered konden worden uit het puin. Dat soort dorpen zijn het hardst getroffen door de aardbeving maar tegelijkertijd het moeilijkst te bereiken", gaat Karima verder.

Ze probeert nog andere familieleden te bereiken, maar van sommige heeft ze niets gehoord. "Ik vrees het ergste en probeer in contact te blijven met mensen uit het dorp die ik wel te pakken krijg." Door de schade op het wegdek is het te gevaarlijk voor haar om zelf de bergen in te gaan.

Niet alleen Karima werd vanochtend wakker met het verschrikkelijke nieuws. Ook Fatima (35) verloor familieleden door de aardbeving. "Ineens hoor je: een aardbeving in Marokko, en dan precies de regio waar mijn familie woont, Al Haouz."

"Familieleden van mij, een gezin met twee kinderen. is omgekomen. Ze waren binnen toen hun huis in elkaar stortte", hoorde Fatima van haar schoonzus.

Haar ouders, die een deel van het jaar in Marokko wonen, maakten de aardbeving ook van dichtbij mee, maar bleven ongedeerd. "Ze moesten slapen in de auto, en blijven nu bijna de hele dag buiten. Ze zijn bang voor naschokken."

Zowel als Karima als Fatima zet zich in voor de dorpen waar hun roots liggen. Fatima is begonnen met een inzamelingsactie voor de schade in de huizen in de Al Haouz-regio.

Karima, die eerder van plan was om terug te komen naar Nederland, wil nu toch blijven. "Ik wil eerst weten wat ik kan betekenen voor het dorp. Mensen hebben basisvoorzieningen nodig, eten, water, een dak boven het hoofd. Zodra het veilig genoeg is om er naartoe te gaan wil ik helpen."