Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Marechaussee onderschepte weer evenveel valse papieren als voor corona

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar bij de Nederlandse grenzen 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten onderschept. Dat is 10 procent meer dan in 2020, maar vrijwel gelijk aan de jaren voor de coronapandemie.

De marechaussee noemt het opvallend dat de cijfers zijn gestegen omdat er door corona minder reisbewegingen waren. "De voorzichtige conclusie is dat (migratie)criminaliteit zich slechts tijdelijk liet 'beïnvloeden'", staat in een toelichting op de jaarcijfers.

Er werd vooral gesjoemeld met paspoorten en identiteitskaarten. "Meestal gebeurt dit met een compleet vals document. Daarnaast worden paspoorten vaak vervalst door het aanbrengen van een valse personaliabladzijde in een authentiek paspoort."

Vooral op vliegvelden

Op vliegvelden werden de meeste vervalste documenten onderschept. Het waren er 1058, waarvan verreweg de meeste werden ontdekt op Schiphol. Eindhoven Airport staat met 99 onderscheppingen op de tweede plaats. Op de route Italië-Nederland werden de meeste nepdocumenten gevonden.

Bij controles langs de landsgrenzen werden 287 valse papieren ontdekt. Dat zijn er meer dan in 2020, hoewel daar minder werd gecontroleerd en het aantal reisbewegingen nagenoeg gelijk bleef. Nagemaakte documenten worden bij de landsgrens steeds vaker in digitale vorm aangetroffen, bijvoorbeeld op een mobiele telefoon.

Asielzoekers

Het aantal frauduleuze documenten dat in aanmeldcentra voor asielzoekers werd gevonden steeg aanzienlijk, maar ligt niet hoger dan in pre-coronajaar 2019. Daarbij moet worden aangetekend dat de asielinstroom vorig jaar op het hoogste niveau lag sinds 2015. Door Syriërs werd het vaakst fraude gepleegd, constateert de marechaussee.