Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Mannelijke presentatoren Afghanistan bedekken gezicht uit solidariteit naar vrouwelijke collega’s

Presentatoren van de Afghaanse nieuwszender Tolo News. - © ANP / EPA

Mannelijke televisiepresentatoren in Afghanistan zijn een mondkapje gaan dragen, uit protest tegen een Taliban-regel die vrouwen verplicht hun gezicht te bedekken op televisie. Die regel is sinds afgelopen zaterdag van kracht. Sindsdien bedekken ook de mannen hun gezicht. Op sociale media delen ze daarvan foto’s, vergezeld door de hashtag #FreeHerFace.

Dat schrijft de Volkskrant. De mannelijke presentatoren hebben aangegeven de gezichtsmaskers te blijven dragen totdat de Taliban de regel terugdraait. Afghaanse presentatrices verzetten zich tegen de nieuwe regel. Deze werd sowieso al niet meteen door alle media opgevolgd, maar de Taliban handhaaft de regel streng.

“Twee leden van de Taliban kwamen zondagochtend naar ons kantoor en zeiden dat het besluit over verplichte gezichtsbedekking voor vrouwelijke nieuwslezers moest worden uitgevoerd”, aldus 1TV-nieuwslezer Lema Specasli tegen de Britse krant The Guardian. “Tijdens de vergadering besloten we dat de mannelijke collega’s ook maskers moesten dragen.” Vrouwelijke presentatrices zijn sinds enige tijd ook verplicht op televisie lange jurken te dragen in plaats van haar eigen kleding.