Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Man die AH-medewerkster doodstak wilde wraak nemen op supermarkt

Op 28 juni was er in Den Haag een stille tocht voor de supermarktmedewerkster

De man die in juni een medewerkster van een Albert Heijn-filiaal in Den Haag doodstak, handelde uit wraak wegens eerdere incidenten bij de supermarktketen. Dat heeft verdachte Jamel L. (56) vandaag in de rechtbank verklaard tijdens een eerste zitting in de zaak.

Waarvoor hij precies wraak wilde nemen, lichtte hij niet toe. Ook zijn advocaat wilde daar niet op ingaan. Bekend is wel dat L. pas kort op vrije voeten was na een veroordeling voor een incident bij een ander Albert Heijn-filiaal. Daar had hij personeel bedreigd toen hij van diefstal werd beschuldigd.

L. bekent dat hij in de Haagse Albert Heijn een 36-jarige medewerkster met een mes in het hart heeft gestoken. "Ik ging een blikje sinas kopen en opeens schoot me te binnen dat ik iets moest regelen", zei L. vandaag.

Hij vroeg een medewerker om een mes, haalde het uit de verpakking en liep "onbewust" af op het slachtoffer op de bakkerijafdeling. "Die mevrouw was op het verkeerde moment op de verkeerde plek", zei de verdachte. Bij de politie heeft L. verklaard dat iedereen van de Albert Heijn het doelwit had kunnen zijn.

Tbs-maatregel niet uitgevoerd

De komende tijd zal de verdachte worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum om vast te stellen of hij aan een psychisch stoornis lijdt. Hij heeft een lange geschiedenis van overlast, agressie en psychische problemen. Hij is meerdere keren veroordeeld in binnen- en buitenland.

In 2018 legde de rechter op Curaçao hem een tbs-maatregel op, maar die kon niet worden uitgevoerd omdat er geen tbs-kliniek op het eiland is. Nederland wilde de maatregel niet zomaar overnemen. Gevolg was dat L. zonder tbs-behandeling op straat belandde.

Bij zijn laatste veroordeling in Nederland, kort voor de steekpartij, was de tbs-oplegging ook helemaal niet bekend. Volgens de rechtbank stond dat niet in het dossier. Hoe dat kan, wordt nog uitgezocht. Onder meer de Inspectie Veiligheid en Justitie doet onderzoek naar het verleden van Jamel L.

Tikkende tijdbom

De nabestaanden van de Albert Heijn-medewerkster zijn boos en gefrustreerd dat de verdachte onbehandeld kon rondlopen. "Volgens hen had het incident voorkomen kunnen worden als er eerder was ingegrepen", zegt hun advocaat Deria Bak.

De familie wil dan ook opheldering over wat er allemaal aan de steekpartij vooraf is gegaan, zegt Bak. "De vraag is hoe de overheid zo'n tikkende tijdbom door Den Haag heeft kunnen laten lopen. Er zijn veel dingen waaruit je kan afleiden dat hij een gevaar vormde voor de samenleving en het vroeg of laat mis zou gaan."

In deze video een overzicht van wat er op 20 juni gebeurde in de supermarkt aan de Haagse Turfmarkt, en alles wat eraan vooraf ging: