Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Russische straaljager botst met drone

Het is dag 386 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.
Het is dag 386 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog. (Twitter)

VS geeft beelden vrij van botsing met drone boven Zwarte Zee

US European Command heeft een video vrijgegeven die het moment van impact toont toen een Russisch gevechtsvliegtuig boven de Zwarte Zee de propeller van een Amerikaanse MQ-9 Reaper drone raakte, waardoor deze in het water viel.

De beelden, die 42 seconden duren, tonen vliegtuigen die dicht langs de drone vliegen, voordat het beeld uiteenvalt. De video werd vrijgegeven met het volgende onderschrift:

Twee Russische Su-27 vliegtuigen voerden een onveilige en onprofessionele onderschepping uit met een onbemand MQ-9 vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht voor inlichtingen, surveillance en verkenning dat op 14 maart 2023 in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee opereerde. Russische Su-27's dumpten brandstof op en raakten de propeller van de MQ-9, waardoor de Amerikaanse strijdkrachten de MQ-9 moesten neerhalen in internationale wateren.

De video werd ook geleverd met de opmerking: 'Deze vrijgegeven video is bewerkt voor de lengte, maar de gebeurtenissen worden in volgorde weergegeven'.

Het Russische ministerie van Defensie hield eerder in de week vol dat zijn gevechtsvliegtuigen 'geen luchtwapens gebruikten en niet in contact kwamen' met de Amerikaanse drone.

Op woensdag noemde de Russische ambassadeur in de VS, Anatoly Antonov, het incident een 'provocatie', en zei dat "wij bezorgd zijn over de onaanvaardbare activiteit van het Amerikaanse leger in de onmiddellijke nabijheid van onze grenzen", waarbij hij de VS ervan beschuldigde inlichtingen aan Kiev te leveren. De VS hadden de ambassadeur ontboden vanwege het incident.

De MQ-9 Reaper is een groot onbemand vliegtuig van 11 meter lang met een spanwijdte van meer dan 22 meter. Volgens de Amerikaanse luchtmacht wordt het vooral gebruikt voor het verzamelen van inlichtingen.

Minister van Defensie Lloyd Austin en Joint Chiefs of Staff voorzitter Gen Mark Milley hebben met hun Russische collega's gesproken over de vernietiging van de drone.

Gebouw Russische veiligheidsdienst Rostov aan de Don in brand

Er woedt brandt in het gebouw van de grensafdeling van de Russische federale veiligheidsdienst FSB in Rostov aan de Don. Zowel het Russische staatspersbureau Tass als RIA meldt dat.

Sommige nieuwsbronnen melden dat getuigen explosies of een ontploffing hebben gehoord voordat de brand begon. Er circuleren videoclips waarop rook in de lucht te zien is.

'Grote kans dat Erdogan instemt met NAVO-toetreding Finland'

De Finse president Sauli Niinistö is in Turkije om met zijn ambtgenoot Erdogan te praten over het Finse NAVO-lidmaatschap. De Finnen willen met hun buurland, Zweden, toetreden tot de NAVO. De uitslag van de gesprekken staat al vast, zegt Turkije-correspondent Joost Lagendijk. 'De kans is groot dat Erdogan en zijn regering instemmen.'

Syrische president: geen bezwaar tegen permanent Russische troepen

De Syrische president Bashar al-Assad heeft geen bezwaar tegen een permanente aanwezigheid van Russische troepen in zijn land. Assad zegt tegen de Russische staatstelevisie dat hij het zou verwelkomen als Moskou nog meer soldaten wil sturen en militaire bases wil openen.

Assad is in Moskou voor gesprekken met president Vladimir Poetin, een belangrijk bondgenoot voor hem sinds de Syrische burgeroorlog uitbrak in 2011. Het Kremlin heeft hem geholpen de macht te behouden en hielp militair in de strijd tegen de oppositie. Ook nu zijn er nog veel Russen actief in Syrië.

Voor Assad hoeft dat niet tijdelijk te zijn. 'Als de Russen hun bases willen uitbreiden of hun aantal soldaten willen opschroeven, denken wij dat dat een technische of logistieke kwestie is. Als de wens er is, denken wij dat uitbreiding van de Russische aanwezigheid in Syrië iets goeds is.'

Bestuurder Krim: Krim wordt nooit meer Oekraïens

Sergej Aksyonov, het door Rusland geïnstalleerde hoofd van de Krim, die in 2014 door Rusland werd geannexeerd heeft tegenover het staatspersbureau Tass verklaard dat Oekraïne geen kans heeft om het gebied opnieuw in te nemen vanwege de versterking van de regio.

'Ze begrijpen dat ze geen kans hebben om de Krim in te nemen, rekening houdend met de maatregelen die namens de president worden uitgevoerd. Niets bedreigt de Krim in dit deel en de Krimbewoners kunnen rustig slapen. De maatregelen zijn voor 100 procent genomen en de uitvoering ervan zal het mogelijk maken eventuele schade zoveel mogelijk te beperken.'

Aksyonov beschuldigde Kiev ervan dat het westerse drones gebruikt om te proberen de verdediging van de Krim te peilen.

Moldavië krijgt geen Russisch gas meer

Het voormalige Sovjet-Moldavië ontvangt geen Russisch gas meer en lijdt niet langer onder de 'chantage' die gasgigant Gazprom het land oplegt omdat het moeite heeft de leveringen te betalen, aldus de minister van Energie van het land. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Minister Victor Parlicov zei gisterenavond voor TV8 dat Gazprom sinds december alleen nog gas levert aan de door Rusland gesteunde separatistische regio Transdnjestrië in Moldavië en niet meer aan de centrale autoriteiten in Chisinau.

Hij zei dat Moldavië Europese leveringen kon krijgen dankzij 300 miljoen euro aan kredieten van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

VS en Rusland haasten zich om wrak drone te bereiken

Rusland heeft naar verluidt de plek van de Amerikaanse drone bereikt. Dat meldt CNN. Volgens de nieuwszender zou Rusland de crashplaats in de Zwarte Zee hebben bereikt. In een persconferentie zei voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven Mark Milley dat de drone moeilijk te bergen zou zijn.

Volgens Milley was de drone 'waarschijnlijk naar een aanzienlijke diepte is gezonken, zodat elke hersteloperatie vanuit een technisch standpunt zeer moeilijk zou zijn', maar zouden de inlichtingen die de drone had verzameld niet toegankelijk zijn. Milley vermoedt dat de drone op zo'n 4000 à 5000 voet diepte ligt. 'Op die diepte is het voor iedereen erg moeilijk om het schip te bergen', aldus Milley.

'Wat betreft het verlies van gevoelige informatie, enzovoort (...) hebben we maatregelen genomen, dus we zijn er vrij zeker van dat wat van waarde was niet langer van waarde is.'

BBC: Polen houdt buitenlandse spionnen aan

Veiligheidsdiensten in Polen hebben zes buitenlanders aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland, meldt de BBC op basis van Poolse regeringsbronnen. Ze zouden verborgen camera's hebben geplaatst bij spoorwegknooppunten en langs belangrijke verkeersroutes die gebruikt worden voor de bevoorrading van het Oekraïense leger.

De camera's zijn aangetroffen in de provincie Subkarpaten, die grenst aan Oekraïne. Veel westerse militaire hulp vindt via die provincie zijn weg naar het buurland. Sommige camera's waren verborgen in de buurt van een vliegveld dat als knooppunt gebruikt wordt voor humanitaire en militaire hulp, aldus de Britse publieke omroep.

VS: nog onduidelijk of botsing met drone opzettelijke actie was

Het is nog onduidelijk of de botsing tussen een Russisch gevechtsvliegtuig en een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee dinsdagavond opzettelijk was. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was er vermoedelijk sprake van 'een onopzettelijke actie van Rusland'.

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zegt dat het onderzoek naar het incident loopt. Over mogelijke opzet of een mogelijk motief zei hij op dit moment nog geen uitspraken te kunnen doen. 'Het was een roekeloos en onveilig incident, maar we moeten verder onderzoek doen', aldus de minister. Ook de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley zegt dat het niet duidelijk is of de botsing opzettelijk was. Wel is het volgens hem duidelijk dat Rusland de drone opzettelijk in de weg zou hebben gezeten. Het incident past volgens hem in een 'patroon van Russisch gedrag'.

Moskou heeft Washington naar aanleiding van het incident gewaarschuwd om uit de buurt van het Russische luchtruim te blijven. 'We zullen niet langer toestaan dat iemand onze wateren schendt', zei de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten volgens het Russische staatspersbureau TASS.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjojgoe hebben elkaar woensdag telefonisch gesproken. Sjojgoe zou tijdens het gesprek hebben gezegd dat het incident een gevolg was van 'toegenomen inlichtingenactiviteiten, ten nadele van de Russische federatie'. Verder speelde volgens de defensieminister mee dat landen zich niet houden aan de door Moskou afgekondigde 'restricties rond het luchtruim'. Het Kremlin kondigde deze beperkingen eerder af vanwege de militaire aanwezigheid van de Russen in Oekraïne.

Volgens Austin heeft hij in het gesprek aangegeven dat de VS zullen blijven vliegen op plekken waar dat volgens het internationale recht is toegestaan. 'Rusland moet zijn militaire vliegtuigen op een veilige en professionele manier bedienen', stelt hij.

De botsing vond plaats in het internationale luchtruim, nabij Oekraïens grondgebied dat Rusland beweert te hebben geannexeerd. Volgens de Amerikanen was de drone daar bezig met een routinesurveillancevlucht. De drone zou plots zijn geraakt door een Russische straaljager.