Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Rusland zegt Soledar helemaal veroverd te hebben

Anna zit met haar dochter Nastya (links) in een kelder terwijl de Russische aanvallen in de buurt (in Soledar) doorgaan.
Anna zit met haar dochter Nastya (links) in een kelder terwijl de Russische aanvallen in de buurt (in Soledar) doorgaan. (ANP / Associated Press / AP Photo / Libkos)

Rusland claimt controle over Soledar

Het Russische ministerie van Defensie beweert dat de Oekraïense stad Soledar gisterenavond is ingenomen. Dat schrijft het Russische staatspersbureau, meldt persbureau Reuters. Of de stad daadwerkelijk is gevallen, valt volgens Reuters nog niet te verifiëren. In de plaats wordt al dagen zeer zwaar gevochten.

Lees ook | Strijd om Oekraïense stad Soledar gaat door, Zelenski stuurt versterking

De eigenaar van de Russische Wagner-groep zei woensdag dat zijn huurlingenleger Soledar in handen had, maar werd toen teruggefloten door het defensieministerie. Moskou erkende dat de strijd zwaar en moeilijk was en dat Oekraïne taai verzet bood. Donderdag meldde Kiev dat beide kanten versterkingen richting de regio Donetsk hebben gestuurd. Die troepenopbouw is niet alleen voor Soledar bedoeld, maar ook voor de strijd om het vlakbij gelegen Bachmoet. Die stad is iets groter en wordt ook al maanden belegerd door Russische troepen.

Het Russische defensieministerie claimt Soledar nu dus wel. De verovering zou belangrijk zijn doordat wegen richting Bachmoet kunnen worden geblokkeerd.

Oekraïne is al 'de facto' NAVO-lid volgens defensieminister

Oekraïne is in de ogen van de minister van Defensie van dat land 'de facto' al lid van de NAVO. In een interview met de BBC zegt Oleksi Reznikov dat zijn land bij de alliantie hoort, 'omdat we de wapens hebben en weten hoe we die moeten gebruiken'.

Hij spreekt over een de facto-lidmaatschap, 'niet de jure' (bij wet). Als Oekraïne daadwerkelijk lid zou zijn van de NAVO, zouden de andere lidstaten moeten ingrijpen in de oorlog vanwege artikel 5 van het verdrag. Dat stelt dat een gewapende aanval op een wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten. Dat zou betekenen dat alle dertig aangesloten landen in oorlog zijn met Rusland.

In Rusland wordt de oorlog in Oekraïne vaak afgeschilderd als een strijd tegen de NAVO, vanwege de vele wapenleveringen aan Kiev vanuit het Westen. Maar omdat regeringen bang zijn voor verdere escalatie en dat de hele alliantie de oorlog in getrokken wordt, zijn ze periodiek terughoudend over het sturen van nog zwaardere wapens. Zo wordt momenteel bijvoorbeeld gediscussieerd over het leveren van tanks, maar moet Duitsland nog overtuigd worden. Reznikov ziet dat proces inmiddels bijna als een standaardprocedure. 'Deze zorg over verdere escalatie is in mijn ogen een soort protocol.'

In 2008 heeft Oekraïne de belofte gekregen van de NAVO dat het op enig moment in de toekomst zou mogen toetreden, zonder concrete datum. Dat vooruitzicht was een van de redenen dat de Russische president Vladimir Poetin in februari besloot om Oekraïne binnen te vallen. Hij eiste een 'neutrale' status voor zijn buurland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft eind september nog gevraagd om versnelde toetreding. Reznikov is er in elk geval van overtuigd dat zijn land 'in de nabije toekomst' ook in wettelijk opzicht lid wordt van de NAVO.

BBC: Britse Royal Mail door Russische criminelen gehackt

De cyberaanval die computersystemen van het Britse postbedrijf Royal Mail heeft platgelegd, is volgens de BBC het werk van Russische criminelen. Het internationale post- en pakketverkeer vanuit Engeland is daardoor grotendeels verstoord. Totdat er een oplossing is gevonden, roept Royal Mail Britten op geen post naar het buitenland te versturen.

Een BBC-verslaggever meldt dat het ruim vijfhonderd jaar oude bedrijf om losgeld is gevraagd. Om wat voor bedrag het gaat is niet bekend, maar de Britse omroep verwacht dat dit in de miljoenen loopt. 'Uw gegevens zijn gestolen en versleuteld', zou de mededeling van de Russische criminelen aan het bedrijf zijn geweest.

Royal Mail valt onder de 'kritieke nationale infrastructuur' in Engeland en is volgens de BBC van cruciaal belang voor de Britse economie. De ransomware, 'Lockbit', die volgens een bron met kennis van het onderzoek bij de aanval is gebruikt, legt het systeem plat dat gebruikt wordt om zendingen naar het buitenland te versturen.

Pakketjes vanuit het buitenland arriveren wel in Groot-Brittannië, al waarschuwt Royal Mail dat het soms langer kan duren. De Britse binnenlandse postbezorging ondervindt geen hinder van de cyberaanval.

Oekraïne stuurt versterking naar Soledar en Bachmoet

Oekraïense militairen die de steden Bachmoet en Soledar verdedigen, kunnen rekenen op versterkingen, munitie en bevoorrading, belooft president Volodimir Zelenski. Zij zijn al lange tijd in gevecht met Russische troepen rondom de strategische plekken in de oostelijke regio Donetsk en krijgen volgens Zelenski tijdig alles wat ze nodig hebben. Ondanks berichten dat Russische Wagner-huurlingen Soledar hebben ingenomen gaat de bloedige strijd nog door.

Het Oekraïense ministerie van Defensie zei eerder donderdag dat Rusland meer troepen naar het gebied heeft gestuurd. Na overleg met de legerleiding maakte Zelenski bekend dat ook Kiev meer mensen en materieel naar de regio dirigeert. In zijn dagelijkse videotoespraak later donderdag zei Zelenski dat de Oekraïense troepen hun posities in Soledar weten te behouden en de Russen zelfs aanzienlijke verliezen toebrengen.

Beide partijen hebben zware verliezen geleden in de strijd om Soledar en het grotere Bachmoet. Het Kremlin prees donderdag het 'heroïsche' optreden van Russische troepen in Soledar en elders. Een dag eerder was een nieuwe bevelhebber benoemd om de militaire operaties in Oekraïne te leiden, wat volgens waarnemers het gevolg is van problemen op het slagveld.

Vanuit Russisch oogpunt zou de verovering van het gebied een belangrijke stap zijn om de hele oostelijke Donbas-regio in handen te krijgen, zoals het Kremlin voor ogen heeft. Het Britse ministerie van Defensie verwacht dat Rusland parachutisten gaat inzetten.