Netherlands
This article was added by the user Hudson Wilson. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Kiev: oorlog in Oekraïne gaat derde fase in, Finse regering steunt NAVO-lidmaatschap

Het is dag 80 van de oorlog in Oekraïne. De oorlog die Rusland voert in Oekraïne gaat de 'derde fase' in, zeggen leiders in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens hen zal de nieuwste fase zich kenmerken door 'langdurig vechten'.

Werknemers ruimen puin op van een gebouw dat een maand geleden in Cherkaske is verwoest door beschietingen
Werknemers ruimen puin op van een gebouw dat een maand geleden in Cherkaske is verwoest door beschietingenANP / AFP / Yasuyoshi CHIBA

Finse regeringspartij steunt NAVO-lidmaatschap

De Finse sociaaldemocratische regeringspartij is voorstander van aansluiting bij de NAVO, zegt premier en partijvoorzitter Sanna Marin. Ook binnen de parlementaire fractie is 'krachtige steun' voor het lidmaatschap van het westerse militaire bondgenootschap.

G7-landen roepen Rusland op Oekraïense graanexport te deblokkeren

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen Rusland op de blokkade van de Oekraïense graanexport op te heffen om te voorkomen dat er een grote humanitaire crisis ontstaat. De Russische invasie heeft stijgende voedsel-, brandstof- en energieprijzen veroorzaakt, waardoor voor 43 miljoen mensen hongersnood dreigt, staat in hun slotverklaring na meerdaags overleg in het Noord-Duitse Wangels.

Lees hier het hele artikel | G7-landen roepen Rusland op Oekraïense graanexport te deblokkeren

Duitse krant: EU wil maximumprijs voor gas bij Russisch embargo

De Europese Unie wil een maximumprijs instellen voor aardgas wanneer Rusland de gasleveringen stopzet. Zo moeten consumenten worden beschermd tegen een enorme piek in de prijzen. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van documenten van de Europese Commissie die zijn ingezien. Het reguleren van de gasprijzen gaat wel veel geld kosten.

De Europese Commissie komt later deze maand met een gedetailleerd plan om tegen 2027 helemaal af te zijn van de import van Russische brandstoffen. Nu is de EU nog zeer afhankelijk van Rusland maar dat wordt afgebouwd sinds de oorlog in Oekraïne. Zo worden er meer terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) gebouwd.

Eerder deze week beschuldigde Duitsland de Russen er nog van energie als wapen in te zetten tegen het Westen. Moskou heeft sancties ingesteld tegen westerse energiebedrijven. Ook stroomt er minder gas uit Rusland naar Europa door pijplijnen over Oekraïens grondgebied.

Rusland: geen reden Finland en Zweden voor lidmaatschap NAVO

Rusland is niet van plan om vijandelijke stappen te nemen tegen Finland en Zweden. Daarom zijn er voor die landen geen 'echte' redenen om zich aan te sluiten bij de NAVO. Dat heeft de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko zaterdag gezegd.

Finland en Zweden hebben nog geen officieel besluit genomen over toetreding tot de NAVO, maar lijken daar wel toe te neigen. Dit weekend wordt meer bekend over de ambities van beide landen om zich bij het bondgenootschap aan te sluiten. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei eerder dat de landen snel lid kunnen worden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen komen zaterdagavond bijeen in Berlijn. Bij het werkdiner schuiven ook Zweden en Finland aan. Hun mogelijke toetreding en de Russische oorlog tegen Oekraïne zijn de belangrijkste agendapunten. Minister Hoekstra is namens Nederland aanwezig.

Inlichtingenbaas Oekraïne: oorlog voor einde van het jaar voorbij

Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten Kirilo Boedanov voorziet dat de oorlog in zijn land nog voor het einde van het jaar zal eindigen met een Russische nederlaag. Dat zei hij vrijdagavond in een prognose bij de Britse omroep Sky News. Het gaat om de meest gedetailleerde en optimistische prognose van een hooggeplaatste Oekraïense functionaris tot nu toe.

Volgens Boedanov gaat de oorlog zo goed dat Oekraïne tegen het einde van het jaar alle veroverde gebieden terug zal krijgen, inclusief het schiereiland de Krim en de Oost-Oekraïense Donbas-regio. Het keerpunt zou in de tweede helft van augustus komen.

Het Russische leger is volgens Boedanov lang niet zo sterk als gedacht wordt. 'De Russische kracht is een mythe. Het is niet zo krachtig. Het Russische leger is gewoon een horde mensen met wapens', aldus het hoofd van de inlichtingendienst.

De inlichtingenbaas stelt dat er al een staatsgreep gaande is tegen de Russische president Vladimir Poetin. 'Uiteindelijk zal de leiding van de Russische Federatie veranderen. Dat proces is al in gang gezet en het gaat die kant op. Het kan onmogelijk worden gestopt', aldus Boedanov tegen Sky News.

Bovendien beweerde hij dat Poetin ernstig ziek zou zijn en er 'psychisch en fysiek' slecht aan toe zou zijn. Bewijs voor die beweringen gaf Boedanov niet.

Kiev: Russische oorlog in Oekraïne gaat derde fase in

De oorlog die Rusland voert in Oekraïne gaat de 'derde fase' in, zeggen leiders in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens hen zal de nieuwste fase zich kenmerken door 'langdurig vechten'.

Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, Viktor Androesiv, bestond de eerste fase uit pogingen van Rusland om Oekraïne 'binnen een paar dagen' in te nemen. Daarna volgde een fase waarin Rusland de Oekraïense troepen probeerde te omsingelen en in meerdere belegerde gebieden uit te schakelen.

Tijdens de nieuwste fase zal het Russische leger de terreinwinst verdedigen die het sinds de invasie op 24 februari heeft geboekt, stelt Androesiv. Het gaat dan bijvoorbeeld om veroverd gebied in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. 'Dit laat zien dat ze van plan zijn om het een lange oorlog te maken', aldus de adviseur.

Volgens Androesiv lijkt het erop dat Moskou door de oorlog te rekken het Westen aan de onderhandelingstafel hoopt te krijgen. Het Westen zou dan Oekraïne kunnen overtuigen zich over te geven, zou de gedachte zijn.