Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE | Zelenski belooft bevrijding van Marioepol

 • Zelenski belooft bevrijding van Marioepol

  Precies een jaar na het Russische bombardement op het theater van Marioepol heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenski de herovering van de zuidelijke havenstad beloofd. In zijn gebruikelijke videoboodschap kondigde hij donderdagavond bovendien een tribunaal aan tegen het invasieleger wegens de gepleegde oorlogsmisdaden.

  "De dag komt en we gaan Marioepol bevrijden", zei de Oekraïense regeringsleider. Hij riep de luchtaanval van 16 maart 2022 op de schouwburg in herinnering. Tal van burgers schuilden daar tegen het oorlogsgeweld. "Russische bommen veranderden het theater in een puinhoop. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er toen om het leven zijn gekomen. Honderden? Duizend?".

  Moskou ontkende de verantwoordelijkheid en zei dat het Oekraïense Azov-regiment, dat de stad tot de laatste snik verdedigde, het gebouw had opgeblazen. Zelenski hekelde die verklaring en omschreef de bommenregen op het theater als een van de vele Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. "De dag komt dat een tribunaal wordt ingericht om de gerechtigheid voor onze bevolking te herstellen".

 • 43 minuten geleden

  Russische politicus krijgt boete wegens 'spaghettiprotest'

  Een lokale politicus heeft in de Russische stad Samara een boete van omgerekend 1850 euro gekregen wegens een satirische protestactie. De afgevaardigde in het regionale parlement, Michail Abdalkin, verspreidde een videofilmpje waarop te zien is dat hij met pastaslierten om de oren zit te luisteren naar een toespraak van president Vladimir Poetin op tv. In het Russisch bestaat de uitdrukking iemand "spaghetti om de oren hangen", wat zoveel wil zeggen als hem of haar "leugens verkopen".

  De plaatselijke rechter was volgens de site Protokol.Samara niet gecharmeerd van die humor en veroordeelde de dissidente maker wegens het in diskrediet brengen van het Russische leger. In zijn kritische boodschap zei Abdalkin ook nog gekscherend "vierkant achter het prachtige optreden" van de president te staan en het "met alles eens te zijn". Poetin had het in zijn jaarlijkse rede tot de natie vooral over de speciale militaire operatie in Oekraïne. Hij verdedigde eens te meer de invasie en wierp het Westen voor de "oorlog te hebben ontketend".

  Het pastaprotest van Abdalkin, lid van de communistische partij, kreeg veel bijval op internet maar zijn eigen Kremlin-getrouwe politieke vrienden spraken er schande van. De prominente regisseur Nikita Michalkov, een Poetin-adept, riep op de staatstelevisie op Abdalkin naar het front te sturen.