Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Linkse partijen in Spanje sluiten alliantie in aanloop naar vervroegde verkiezingen

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Spanje De linkse partij Podemos gaat bij de verkiezingen op 23 juli een alliantie vormen met de nieuwe burgerbeweging Sumar van vicepremier Yolanda Díaz. Daarmee hopen ze de kans op voortzetting van een linkse coalitie met de sociaaldemocraten van premier Pedro Sanchez levend te houden.

Witte rook op links in de Spaanse politiek. De linkse partij Podemos gaat samen met kleinere linkse partijen bij de verkiezingen van 23 juli een front vormen met de nieuwe burgerbeweging Sumar van vicepremier Yolanda Díaz. Bij de alliantie zijn nu in totaal vijftien partijen aangesloten, met onder meer Mas Madrid, Izquierda Unida en Catalunya en Comú.

Lees ook: Populaire Spaanse vicepremier Yolanda Díaz hoopt links te verenigen, maar stuit op verzet

De afgelopen dagen waren alle ogen gericht op de onderhandelingen tussen de linkse partijen. Podemos vormt nu een coalitieregering met de sociaaldemocratische partij PSOE van premier Pedro Sánchez. De PSOE maakt geen deel uit van de alliantie aan zijn linkerflank. Om ervoor te zorgen dat links kans maakt om na de verkiezingen opnieuw een coalitie te vormen, moeten de kleinere partijen zich verenigen. Mede door de onderlinge verdeeldheid op links staat de rechts-conservatieve Partido Popular nu voor in de peilingen.

De populaire communistische vicepremier en minister Yolanda Díaz Pérez (Arbeid) wil met Sumar de eerste vrouwelijke premier van Spanje worden. Ze presenteert Sumar als een burgerplatform dat luistert naar de wensen van het volk. Volgens de peilingen kan de linkse alliantie de derde partij van het land worden.

Een heikel punt tijdens de onderhandelingen tussen Podemos en Sumar was de positie van minister Irene Montero (Gelijkheid, Podemos). Yolanda Díaz wil haar niet aan de kieslijst toevoegen, omdat Montero verantwoordelijk is voor de mislukte verkrachtingswet Solo sí es sí (‘Alleen ja is ja’). Door die wet zijn er meer dan zevenhonderd zedendelinquenten onbedoeld vrijgelaten. De wet schrijft namelijk voor dat veroordeelden aanspraak kunnen maken op strafvermindering wanneer in een nieuwe wet de straf voor het delict lager uitvalt – wat met Montero’s wet het geval was. Na een politieke rel paste premier Sánchez de wet aan door de straffen terug te draaien.

Mede door de verdeeldheid op links staat de rechts-conservatieve Partido Popular voor in de peilingen

Door het debacle is Irene Montero een van de laagst gewaardeerde ministers in de regering van Sánchez. Een deelname van Montero aan de linkse alliantie onder leiding van Yolanda Díaz zou volgens haar daarom bij voorbaat al een afrekening kunnen beteken door de kiezer en dat wil Díaz niet riskeren.

Lees ook dit profiel van Irene Montero: Het succes van de Spaanse minister van Gelijkheid stokt

Toch wilde partijleider van Podemos Ione Belarra per se dat Montero op de lijst zou staan, anders ging de samenwerking niet door. In een reactie liet Belarra weten dat ze achter de alliantie staat. „Het doet me zeer dat Yolanda de alliantie wil baseren op uitsluiting van een collega die meer feministische veranderingen heeft doorgevoerd dan wie dan ook. Ons is gevraagd om onze belangrijkste politieke troef op te offeren”. Maar tijdens een stemming binnen de partij koos een meerderheid van de leden toch voor een samenwerking met Díaz. Op 19 juni moeten de partijen de kieslijsten met vertegenwoordigers inleveren voor de stembusgang. Of Montero er uiteindelijk op komt te staan is nu nog onduidelijk.

Vorige week maandag verraste premier Sánchez iedereen met vervroegde verkiezingen na een nederlaag tijdens de lokale en regionale verkiezingen van 28 mei. De rechts-conservatieve Partido Popular won in veel regio’s de verkiezingen. Zelfs regio’s die doorgaans een links bestuur hebben, moesten ruimte maken voor rechts.

Premier Sánchez vond die politieke ommezwaai een duidelijk signaal van het volk en wilde daarom zijn mandaat onderwerpen aan de wil van de Spanjaarden. De verkiezingen zouden aanvankelijk in december plaatsvinden.